gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Хестън Блументал

Великите готвачи: Хестън Блументал

Хестън Блументал
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Хестън Блументал е готвач, собственик на един от най-известните ресторанти в целия свят и често е наричан кулинарен алхимик. Англичанинът е привърженик на кулинарното течение молекулярна гастрономия, което всъщност е съчетаване на кулинария и химия. Неговите на пръв поглед странни идеи за храната и нейното приготвяне могат да бъдат прочетени в статиите, които списва, в книгите, които има или предаванията, на които е водещ.

Блументал е роден през 1966 година в Лондон, а страстта му към готвенето се появява на 16-годишна възраст. Тогава, заедно с родителите си, посещава носителят на звезда Мишлен френски ресторант L'Oustau de Baumanière.

Споделя, че се е почувствал истински завладян от цялостното преживяване – не само вкусът на храната, а цялата обстановка допринасяла човек да може да се наслади истински на храната. В този момент Хестън осъзнава, че определено иска да бъде част от този свят и след завършване на училище започва да стажува в ресторант.

Само за седмица, обаче, Хестън установява, че това не е неговата мечта – той имал нужда от повече свобода, затова напуска. Започва да се занимава с различни дейности през следващите години, а през вечерите се самообразовал за френската кулинария.

Започва да приготвя рецепти на популярни френски готвачи, за да намери своята техника и да се усъвършенства. В търсенето на най-добрия вкус, Хестън всяко лято обикалял Франция по две седмици и посещавал различни ресторанти и винарски изби – наблюдавал работата на всеки човек.

Имал желание да изучи всеки аспект на ресторантьорския бизнес. Повратния момент в неговото самообразоване се оказват книгите на Харолд Макгий – On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. В този момент Хестън решава, че иска да съчетае готвенето и науката.

Говач Хестън Блументал

Шеф Блументал днес е наричан пионер на модерната кухня и освен това има редица награди, благодарение на своята работа. Неговият ресторант „The fat Duck“ е един от четирите ресторанта в Англия, който има трите звезди на Мишлен. Освен това заведението печели първо място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ през 2006 година.

Ресторантът се намира в графство Бъркшир, но не е единственото му заведение. Той има две кръчми (едната има една звезда на Мишлен) и още един ресторант в Лондон (който има две звезди на Мишлен). През юни 2014 година съобщава, че иска да отвори нов ресторант на Летище Хийтроу.

Гледайки телевизионните му изяви, работното му място ще ви заприлича повече на лаборатория, отколкото на кухня. Прилага най-различни химични реакции, обработва продуктите чрез вакуум, центрофугиране, много често използва течен азот.

Всъщност Блументал е сред първите английски готвачи, които започват да използват техниката вакуум в кухнята или още „су вид“ (sous-vide). За целта се използва специално оборудване, а продуктът се слага в плик, след това се готви на водна баня на ниска температура за определено време.

Подобна техника трудно може да се приложи в домашни условия. Ястия, които са негова запазена марка, са сладоледът с бекон и яйца, пюре от охлюви и пр.

Той има написани няколко книги, а особена популярност придобива с предаването „Химия в кухнята“. Водещ е на други предавания, сред които и „Пиршеството на Хестън“, където чрез разнообразни кулинарни методи пресъздава различни исторически епохи.

Често съчетава продукти, които имат прилика на молекулярно ниво – едно от първите му подобни съчетания е това на хайвер с бял шоколад. Той прави абсолютно необичайни комбинации на храните и накрая ги сервира в забележителна форма, като едно цяло, а онези, които консумират храната, са очаровани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати