Яжте паста за здрава нервна система

Видове паста

Повечето хора са убедени, че честото похапване на паста неминуемо води до натрупване на излишни килограми. Истината е, че прекаляването с която и да е храна, с изключение на плодовете и зеленчуците, със сигурност ще има този резултат. Пастата обаче, освен че е вкусна, е и изключително полезна.

Консумацията на правилния вид макаронени изделия може да бъде полезно за здравето в различни аспекти. А начинът за справяне с въглехидратите, е умереността. Специалистите са категорични, че тези изделия могат дори да помогнат за намаляване на теглото. Те могат да предотвратят чувството за глад, тъй като са прекрасен източник на сложни въглехидрати.

Характерно за тях е и бавното освобождаване на енергия. Освен това доставят глюкоза, необходима на мозъка и мускулите. Най-големи количества глюкоза могат да се открият в пълнозърнестите пасти, за разлика от тези, произведени от бяло брашно.

Почти всички макаронени изделия са с богато съдържание на важни хранителни вещества. В тях се откриват фолиева киселина, витамини и минерали. Желязото в пастата бори умората, а фолиевата киселина е важна за здравето на нервната система.

Ядене на Спагети

Освен всичко това, макаронените изделия съдържат и фибри. Първенци отново са пълнозърнестите пасти. Фибрите подпомагат доброто храносмилане, здравето на сърцето и кръвоносните съдове. В пастата не се съдържа холестерол, а нивата на натрий са минимални. Това я прави дори още по-полезна за сърцето.

Патата е задължителна в менюто на всеки човек, тъй като е безценен източник на разнообразни полезни вещества. В това число влизат и антиоксидантите, които няма как да се набавят от останалите храни, които човек консумира.

Тук условието отново е едно - пастата, която консумираме, да бъде пълнозърнеста. С нея не само че не натоварваме, а доставяме на организма си изобилие от полезни вещества.

Всички тези ползи от пастата бързо реабилитират тази доскоро смятана за вредна храна. Същото важи и за друга любима „лоша” храна – пуканките. Учените са категорични, че в тях има четири пъти повече полифеноли от всеки един плод. Именно тези съединения играят съществена роля за борбата с рака.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати