gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-доброто от италианската винена листа

Най-доброто от италианската винена листа

Вино
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Магията на виното е позната от дълбока древност. Римляните, гърците и всички техни съвременници са почитали вкуса и блаженството на опияняващата напитка.

Неповторимият вкус на италианската кухня и живописните пасторални райони в комбинация с винопроизводството, правят Италия идеална дестинация за винен туризъм.

Различните сортове на италианските вина, произведени в чувствената страна, придобиват все по-голяма популярност. Ето и кои се славят като най-добрите.

1. Кианти

Кианти

От векове районът на Тоскана е известен с вината си Кианти, както и с представителите на сорта Вин Санто. Кианти е едно от най-старите вина, което се произвежда от поне 700 години. Кианти е едно от най-италианските вина, а зад неговата известност стоят невероятният му вкус и годините опит в производството му.

Името обобщава група червени вина, сред които се различават 7000 разновидности. В кианти доминира сортът санджовезе, който е допълнен от наситеното с цвят канайоло и други сортове.

Характерните белези на Санджовезе са високата киселинност, средните до високи танини и завишените алкохолни нива. Често се наблюдава леко оранжевеещ тон в иначе огнения цвят на виното.

2. Бароло

Подобно на вината Бордо, вината Бароло имат нужда от дълго отлежаване, за да могат да покажат най-добрите си вкусови характеристики. Става въпрос за период, не по-къс от 10 години. Този сорт има невероятна плодова концентрация и високи танини, заради които се налага дългото отлежаване. С вековете Бароло си е спечелило прозвището „Вино за крале и крал на вината”.

Необиоло

3. Небиоло

Още един червен италиански сорт, който носи името си от мъглата, характерна за района на Пиедмонт (бел.ред. nebbia – мъгла). Вината Небиоло са с голяма плътност, висока алкохолна концентрация и изключителна комплексност. В ароматно-вкусово отношение могат да се доловят виолетки, къпини, малини, дори и шоколад.

Този сорт е изключителен, тъй като не се отглежда почти никъде другаде, освен в Италия. Изключително претенциозен е, тъй като се нуждае от висока надморска височина, но и добра защита от студ и вятър.

4. Пино гри

Специалистите търсят корените на Пино гри във Франция, но най-ароматните вина от този сорт се произвеждат в Италия. Италианското Пино Гриджио ще ви плени с мек аромат и хармоничен привкус. То е свежо на вкус и има отличен киселинен баланс.

Всяка негова глътка ще изпълни съществото ви богат аромат на цитруси, лимони или круши. Цветът на италианския Пино гри може да бъде златист или бял, дори розов. С годините еликсирите на това грозде узряват и оформят своите качества.

5. Марсала

Не пропускайте да опитате подсиленото ликьорно вино Марсала, което се приготвя в района на сицилианските градове Марсала и Трапани. Често бива сравнявано с вино Порто и подобно на него се използва в кулинарията, защото придава изтънчен аромат на ястията, приготвени с него.

Марсала ще изненада сетивата ви с аромат на ванилия, кафява захар, тамаринд или кайсии. Някои свързват аромата му с този на мед, орехи, билки, тютюн или вишни.

Има уникален вкус, който смътно наподобява висококачествено шери. С годините вкусът му се подсилва и придобива още по-отчетлив профил. Интересен факт е, че виното Марсала е било любимата напитка на адмирал Нелсън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати