Пет хранителни добавки, които да избягваме като чума

консерванти

Повече от 3000 хранителни добавки - консерванти, ароматизатори, оцветители и други, се добавят към храната, която консумираме. Това е и основната причина специалистите да препоръчват да избягваме преработените храни. Докато добронамерени диетолози ще ви учат за важността от четенето на етикетите на храните, много по-здравословният начин е да се храните с неща, които не се нуждаят от етикети.

Макар и да можете да ядете някои преработени храни, има буквално десетки хранителни добавки, които не трябва да допускате в менюто си. Ето и седемте най-страшни от тях:

Изкуствените подсладители

Експериментите са установили, че сладкият вкус, независимо от съдържанието на калории, подобрява апетита. Доказано е, че подсладителите водят до бързо покачване на теглото. Освен това те водят до редица здравословни проблеми.

Аспартам можем да се разглежда и като сладък на вкус невротоскин. Аминокиселините в него буквално атакуват клетките ви, дори и преминават през кръвно-мозъчната бариера, за да атакуват клетките на мозъка, създавайки токсична клетъчна хиперстимулация, наречена ексцитотоксичност. Той причинява и възпаление на червата.

Синтетичните трансмазнини

Синтетичните трансмазнини са често срещани в храните, които съдържат частично хидрогенирано растително масло - бисквити, чипс, повечето купешки тестени изделия, както и всякакви пържени храни. Те предизвикват възпаления, които са отличителен белег на повечето хронични и тежки заболявания.

Оцветители

Синтетичните трансмазнини също така пречат на ензимите в тялото да се борят с рака. Причиняват сърдечни заболявания, саботират имунната система. Те пречат и на инсулиновите рецептори, както и не позволяват отделянето на ензимите, необходими за производството на полови хормони.

Изкуствени аромати

Изкуствените аромати са една неестествена добавка, включена в менюто ви. Те могат да бъдат в комбинация от стотици добавки. Ягодовият изкуствен аромат например може да съдържа близо 50 химични съставки. Изкуственият овкусител, наречен диацетил, който често се използва като подправка за вкус на масло в пуканките за микровълнова, засяга директно мозъка и може да отключи Алцхаймер.

Глутамат

Мононатриев глутамат

Този овкусител най-често се свързва с китайската храна, но всъщност се среща в безброй преработени хранителни продукти, вариращи от замразени вечери и салатен дресинг до меса. Той претоварва клетките и води до тяхната смърт, причинявайки дисфункция на мозъка и увреждане в различна степен - и потенциално дори задейства или влошава когнитивни увреждания, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, болест на Лу Гериг.

Изкуствени оцветители

Изкуствените оцветители са свързани с редица здравословни проблеми, вариращи от рак и хиперактивност, както и с подобни на алергия реакции. Червеното е най-широко използваната боя и ускорява появата тумори, а също така задейства хиперактивност при децата. Доказано е, че синята боя, която се ползва в бонбоните и напитките, е свързана с появата на мозъчни тумори.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
09.03.2015 23:01
Оххххххх , ами да ги забранят.
10
0