Ядем банани, обгазени с опасни химикали

Банани

Преди да стигнат до пазарската мрежа у нас бананите, които се продават, се обгазяват с опасни химикали, разкри разследване на БНТ.

Екзотичните плодове пристигат от Еквадор в Бургас, където местните ги обработват с опасни химикали, а след това ги изпращат по родните пазари, откъдето стигат до крайния потребител.

Всеки месец в Бургас пристигат тонове банани. От тази точка плодовете се разпределят към малките и големи търговски вериги в страната ни. Преди това обаче те се остават за съхранение в бургаските складове за около 2 седмици.

През това време те преминават през няколко процедури, известни в официалната документация като технологично зреене. Този процес се извършва само в зали, където температурата и влажността непрекъснато се контролират.

Притеснителният момент за клиентите идва от факта, че през тези дни бананите се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, ускоряващи зреенето им до 3 пъти.

Нарязани Банани

Препаратите, с които се извършва тази процедура, съдържат 90% етилов алкохол според информацията на БНТ.

В разследването са се включили и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните. При проверката им обаче не са открити никакви нередности.

Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури – казва Дафинка Главанска, която е старши инспектор в Агенцията.

Служителите от разследвания склад също отрекоха информацията, че обработват бананите с опасни химикали преди да ги разпространят в пазарската мрежа.

Управителят на базата обясни, че не прилага метода, само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните, но поясни, че използването на етилов алкохол при плодовете е напълно безвредно.

Междувременно в интернет се появи скандално клипче, което нагледно показва как плодове и зеленчуци, които всеки от нас хапва, се боядисват с бои за сладкиши, за да изглеждат свежи и да имат по-примамлив търговски вид.

За нула време видеото се превърна в истински хит в социалните мрежи и въпреки че боята не вреди на здравето, коментарите на потребителите са далеч от поощрителни.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Някой
Някой
07.08.2015 13:20
На кого му пука и без това са радиоактивни
1
0