Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарните традиции в Беларус

Кулинарните традиции в Беларус

Картофени палачинки

Кухнята на Беларус изключително много прилича на тази в Русия. Вероятно значителната консумация на месо ще бъде едно от първите неща, което ще ви направят впечатление, посещавайки тази страна.

Жителите на Беларус консумират много повече месни продукти в сравнение с повечето европейски народи, особено в сравнение със средиземноморските страни. Причината е много проста. Климатът на Беларус е суров и студен и това увеличава естествения глад на хората към по-мазна храна.

Туристите често описват местните деликатеси като изключително вкусни, но и доста тежки. Консумира се главно свинско месо, макар че телешко и пилешко също присъстват редовно на традиционната беларуска трапеза.

Обикновеният беларусин приема много лека закуска, две обилни ястия по-късно, а вечерята е основното и най-голямо ястие за деня. Хлябът може да бъде както пшеничен, така и ръжен, но ръженият преобладава, защото климатичните условия не благоприятстват отглеждането на жито. Съществува обичай, при който гост се посреща с хляб и сол – по този начин домакинът заявява своето гостоприемство.

Окрошка

Характерна особеност на беларуската кухня, която я отличава от другите славянски, е почти пълното отсъствие на млечни продукти на трапезата. Но това не означава, че там съвсем не се използват млечни компоненти – просто никой не ги консумира в чиста форма, а като съставка от по-сложни ястия.

Всички видове млечни компоненти - кисело мляко, извара, суроватка, масло, сирене и заквасена сметана се използват като задължителна добавка за много ястия, сред които различни видове супи с юфка и зеленчуци, зърнени храни и десерти.

Кекс Бабка

Особено внимание трябва да се отдели на "mokanka" - отделна чиния, съдържаща извара, сметана, мляко и мътеница, която се използва като студено предястие или като топинг за палачинки.

Сред популярните напитки са руската водка и квасът. Квасът е вид много слабо алкохолна напитка, направена или от черен хляб, или от ръжено брашно, което ферментира. Може да бъде съчетано с нарязани зеленчуци, за да се получи студена супа, наречена окрошка.

Най-голям дял в беларуската кухня заемат ястията от картофи. Картофите се приготвят по всевъзможни начини- варени, задушени, пържени, запечени. От тях се приготвят супи, салати, пайове. Особено известни са ястията – бабка, Драники, Капитка.

Други апетитни предложения от беларуската кухня са Беларуска запеканка от извара, Кисел със стафиди по беларуски, Свинско с ябълки по беларуски, Беларуска картофена запеканка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest