Характеристики на най-популярните сортове грозде

Сортове грозде
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Огромното разнообразие от сортове грозде предполага и богатството от различни типове вина, които могат да бъдат произведени от тях. Десетките разновидности на лозите са резултат от дълги години упорита работа, като не малка част от тях са продукт на най-добрата световна селекция на виненото грозде.

Всеки един сорт, независимо дали произхожда от България или останалата част на света се характеризира със свои специфични агрономични и технологични показатели.

Мерло

Мерлото произхожда от Франция. У нас е разпространен във всички винарски райони. Гроздето узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от каберне совиньон. По-чувствителен е на ниски зимни температури от каберне совиньон. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси напомнящи зряла череша и синя слива. В някои райони се откриват флорални нюанси.

Шардоне

Бяло вино

Престижен винен сорт, отглеждан от стари времена във Франция в областите Бургундия и Шампан. Днес Шардонето е разпространен във всички лозаро-винарски страни по света. Шардоне е ранен винен сорт.

От него се получават изключително качествени бели вина с интензивен аромат най-често доминиран от нюанси на тропически плодове (пъпеш, ананас, смокиня), а в случаите, когато е отгледано на варовикови почви, характерните минерални нюанси.

Каберне Совиньон

У нас каберне совиньон е най-силно застъпеният сорт за червени вина. Среднозреещ е - узрява през септември, в по-топлите райони в началото, а в останалите - в края на месеца. Има много добра родовитост. Вината се отличават с интензивен аромат на дребни червени плодове - предимно касис, къпина и черница, интензивен тъмночервен цвят и добра плътност.

Мускат Отонел

Сортът е получен от семе в град Анже, Франция от Роберт Мореал през 1852 г. Днес Мускат е разпространен в почти всички лозарски страни. Зърното е малко сферично, сочно, с приятен вкус и силен характерен мускатов аромат.

Белите сухи вина, произведени от този сорт са ефектни, с доста интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише, значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади. От този сорт се произвеждат много добри десертни вина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати