Кои са плодовите вина

Плодово вино

Много хора си мислят, че вино може да се направи единствено от грозде. Всеки ценител на вината е пробвал поне веднъж и вино, направено от плодове.

Всъщност в това да се прави вино от плодове няма нищо странно. В по-известните сортове висококачествени вина неизменно като аромат присъстват и различни плодове.

Така например за белите вина са характерни ароматите на ябълка, на праскова, на грейпфрут, на круша, на банан, на смокини, на пъпеш, та дори и аромати на ядки и гъби.

При червените вина пък често срещаните аромати са на ягоди, череши, къпини, боровинки, касис и дори на шоколад, чушка и мента.

От всичко казано дотук става ясно, че плодовете вървят едва ли не ръка за ръка с виното. Тогава защо да не се научим да си направим изцяло плодово вино.

Малиново вино

На практика то може да бъде приготвено от почти всички плодове, а това дали ще го приемаме за бяло, червено или розе ще зависи само от цвета, който ще получим.

Най-разпространените "червени" плодови вина се правят от малини, къпини, ягоди, касис и боровинки, а т. нар. "бели" плодови вина са от ябълки и круши. Ето 2 лесни рецепти как сами да си направите плодово вино:

Малиново вино

Начин на приготвяне: Засипете около 3 кг малини с 2 кг захар и ги намачкайте хубаво. След това ги поставете в голям стъклен съд и ги залейте с 3 л вода, като около 2/10 от съда трябва да бъде празна. Разбърква се по няколко пъти на ден, а съдът се съхранява на температура от 16- 18 градуса.

Ябълково вино

След около 1 седмица сместа се прецежда и полученият сок се сипва в дамаджани, за да продължи ферментацията под капак. След около месец и половина виното ще започне да се избистря. Тогава се налива в бутилки с тапи, които се съхраняват в легнало положение на хладно.

Сухо вино от ябълки

Начин на приготвяне: Това, което Ви трябва са само ябълки и захар. Ябълките се нарязват на парчета и се смилат до получаването на каша.

На 1 кг каша се прибавя около 150- 200 г захар. Всичко се омесва в достатъчно голям съд и се оставя захлупено да престои на топло от 2 до 4 дни.

След като кашата изплува, сока се пресипва, а кашата изцежда. Към така полученият сок се добавя по 100-150 г захар на 1 л. Всичко се затваря в подходящ съд и се оставя да зрее за около 20-25 дни. Разлива се в бутилки без утайката и те се затварят добре.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати