Студени или горещи храни?

Студени или горещи храни?

Горещи храни

Ежедневието ни много често не ни позволява да се храним така, както искаме – хапваме на крак, често нямаме време за правене на някакви по-специални или здравословни гозби. Всъщност да се храним здравословно означава не само да консумираме определена по вид храна, от значение е и как се храним. На първо място, не бива да бързаме и трябва да внимаваме с температурата на храната, смятат специалистите.

Студена или гореща храна е по-подходяща за консумация?

Отговорът е нито едната – най-добрият избор е умерената температура. Това ще рече умерено топла храна, която няма да дразни стомаха и от която организмът ще успее да усвои всички полезни съставки. Горещите и студените храни и напитки не влияят добре и затрудняват работата на целия храносмилателен процес. Не на последно място, студените и горещи храни са вредни за зъбите – те увреждат зъбния емайл и той може да се напука.

В резултат на това зъбите стават по-податливи на кариеси и могат да започнат да се рушат с течение на времето. Неподходящата температура на храната или на напитките може да навреди също и на венците. Специалистите дори смятат, че консумирането на гореща или студена храна постоянно може да доведе до разраняване на венците и до проблеми с тях, какъвто е пародонтозата.

Възможно най-неблагоприятният вариант е да се комбинират гореща храна и ледено студена напитка към нея.

Студени храни

Един от основните минуси на консумацията на студени и горещи храни е, че обикновено създават дискомфорт в устната кухина. Вследствие на това човек се опитва бързо да преглътне или с други думи – не дъвче храната си необходимото време.

Това означава, че не отделяме достатъчно слюнка, а тя е началото на храносмилателния процес. В нея се съдържат голямо количество ензими, които се пропиват в храната и след това храносмилателния тракт по-лесно обработва погълнатата храна.

Когато преглътнем бързо храната, този процес се нарушава още от самото начало. Консумацията на умерена на температура храна, която се дъвче достатъчно бавно, позволява да се отделя достатъчно количество слюнка.

Не на последно място, имаме възможност да се насладим на това, което похапваме, и да усетим всички негови вкусове и аромати. Освен това, хапвайки бавно, изяждаме по-малко храна.

Яденето на студени храни и студени напитки могат да блокират част от рецепторите на езика, обясняват специалистите. Затова сме склонни да преяждаме, когато ядем прекалено студени храни. В желанието си да усетим вкуса ѝ, започваме да поглъщаме много големи количества.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
18.01.2016 12:19
Аз съм привърженик на топлите храни.
0
0