Приготвят 60-метров суджук за Празника на горнооряховския суджук

Горнооряховски суджук
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Рекорден 60-метров суджук, приготвен по традиционна рецепта, ще зарадва жителите и гостите на град Горна Оряховица, където този уикенд ще се проведе празника на суджука.

На 30 и 31 май в Горна Оряховица очакват желаещите да опитат типичния за околността суджук, който е първата запазена марка на България в Европейския съюз. Това означава, че само трите фирми на територията на Горна Оряховица могат да произвеждат този продукт.

Горнооряховският суджук е един от най-старите продукти, произвеждани у нас. Местните производители казват, че забележителния му вкус се дължи на качествено месо, хубави подправки и уникалния климат на географския регион.

Около 6 години са били необходими на майсторите на горнооряховския суджук, за да защитят типичния деликатес за региона си. Преди това този колбас се произвеждаше на много места в България, неспазващи традиционната технология на производство. Именно запазената марка, дадена от ЕС, става поводът за начало на фестивала на суджука.

Празникът ще започне от 10.30 часа, когато ще се открие експозиция, посветена на едноименния деликатес в историческия музей на града. След това тържеството ще продължи в парка Градската градина.

Суджук

Организаторите на събитието – община Горна Оряховица и сдружение Раховец-2007, обещават много забавление и кулинарни изкушения за всички присъстващи.

Празничната програма ще включва изпълнения на самодейни състави, надиграване, кулинарни игри и викторини, като за победителите са предвидени награди.

На 30-ти в градския парк ще бъде открито кулинарно шоу с участието на Иван Звездев. По-късно концерт ще изнесе фолклорният изпълнител Николай Славеев, а първата празнична вечер ще завърши с традиционни нестинарски танци.

На следващия ден телевизионният водещ и актьор Димитър Рачков ще води кулинарите състезания и викторини. На сцената по-късно ще се изявят фолклорните певци Поли Паскова, Христо Косашки, ансамбъл Чинари и формация Илиев.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати