gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кюстендилско чака добив от 7000 тона череши

Кюстендилско чака добив от 7000 тона череши

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Череши
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Реколта от около седем хиляди тона череши се очаква в Кюстендилско този сезон, съобщава директорът на Института по земеделие професор Димитър Домозетов пред Дарик.

По думите му падналите градушки не са се отразили пагубно на черешовата продукция в околието. Домозетов обясни още, че по-голям проблем би настъпил, ако продължават да се наблюдават обилни валежи между 10-ти и 15-ти юни, тъй като тогава добитите плодове могат да се повредят.

Директорът на Института по земеделие припомни, че през тази пролет имаше чудесен цъфтеж на черешите в цяла България. За жалост, това не може да се каже и за завръза.

Ако 35 на сто от цветовете завържат, значи, че завръзът е нормален, обясни Домозетов. Той прибави, че за момента завръзът е около 30-32 процента.

Експертът допълни и че това явление се наблюдава заради валежите през февруари и март. Въпреки това резултатите могат да бъдат и обнадеждаващи. Домозетов разкри, че през 2014 година в Кюстендилския край са били добити шест хиляди тона череши. За сметка на това обаче през 2013 година производството е възлизало на близо десет хиляди тона.

Черешов сок

Междувременно градоначалникът на Кюстендил издаде заповед, свързана с предстоящата кампания за изкупуване на череши. В нея са посочени всички изисквания, които засягат брането, изкупуването и охраната на черешовата реколта.

Отново заради предстоящата кампания е необходимо още да бъдат посочени места за изкупуване на сочния плод. С това ще се занимават кметовете на селата, както и Дирекция Икономически дейности.

Документи за откриване на такива пунктове ще се могат да се подават от началото на следващия месец, като това ще се случи само след заплащане на необходимата такса.

Оказва се също така, че изкупуването на череши може да се осъществи само след показан документ за собственост или наем на черешовите градини и при издаване на документ по Закона За счетоводството.

Обявено е още, че брането на череши ще се осъществява във времето от 8.00 часа до 20.00 часа. Изкупуването от своя страна ще се случва от 9.00 часа до 22.00 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати