Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Бракувани меса в топлите витрини на кюстендилски магазини

Бракувани меса в топлите витрини на кюстендилски магазини

MarianeMariane
Джедай
2559563k
На Пазар

Някога питали ли сте се какво става с хранителните продукти, на които им е изтекъл срока на годност? Съгласно действащото в България законодателство, магазините и хранителните вериги са длъжни да изтеглят от рафтовете си стоките с изтекъл или изтичащ срок на годност и да ги изпратят за унищожаване в екарисаж за своя сметка.

Доскоро широко разпространена беше практиката тези стоки да се връщат на доставчици и производители, които обикновено ги препакетираха или просто влагаха отново в производството. Порочната практика беше в разрез с всякакви добри търговски, хигиенни и производствени норми.

Находчиви търговци вече са открили полузаконни начини за минимизиране на загубите от негодна продукция. Собствениците на хранителни вериги в Кюстендил продават стоките с изтичащ срок на годност на персонала си.

Кюфтета

Идеята на пръв поглед изглежда резонна, ако не бяха налице един-два смущаващи детайли в тази практика. Първо, служителите закупуват почти негодните стоки на редовни цени, т.е. не ползват намаления или преференции, което би било редно предвид краткия срок на годност.

По-смущаващ е факта, че закупуването на тези стоки е задължително. Служителите, които откажат да напазаруват, просто получават заповед за освобождаване от работа.

За нарушението докладва Първан Дангов, който е директор на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (ББАБХ) в Кюстендил.

Магазин

Проверката на инспекторите на ОД на БАБХ е установила и други нарушения в хранителните магазини в Кюстендилско.

Голяма част от търговците вместо да унищожат свежите меса, каймите и субрподуктите (кренвирши, наденица, полуфабрикати) с изтекъл срок на годност или са ги замразили, или са ги преработили на топлия щанд.

Според експертите от БАБХ всеки продукт, който е извън срок за годност, дори да претърпи термична обработка, е високо рисков и представлява непосредствена опасност за здравето на потребителите.

„Опасната практика с подлагането на негодни продукти на термична обработка, при която съществува риск от хранителни натравяния, не може и няма да бъде толерирана“, категоричен е Дангов.

През месец октомври ОД на БАБХ в Кюстендил е извършила проверки в 53 големи обекти на територията на област Кюстендил. Проверени са били складове за търговия на едро, магазини ма търговия на дребно, кетърингови фирми, големи хранителни вериги и заведения за обществено хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest