Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета

Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета

Тиквен сок

Консумацията на тиква е силно застъпена у нас. С нея се приготвят редица различни ястия. Освен това, от суровата тиква може да се изстиска и сок. Той е изключително питателен и полезен.

Тиквата е сред най-богатите на витамини и антиоксиданти зеленчуци. Интересното при нея е, че е еднодомно растение, т.е. – има двата пола (мъжки и женски) на едно растение. Малцина знаят, че от тиквата може да се приготви и сок, който да бъде пит в суров вид. Това не само е възможно, но и изключително полезно. Той разполага с всички необходими полезни хранителни вещества и ензими.

Оранжевият сок, приготвен от сурова тиква, има високо пречистваща сила. Той помага за изчистване на натрупваните артериални депозити и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Препоръчва се и срещу атеросклерозата.

Тиквата е изключително богата на калций. Сок от сурова тиква, с броколи и моркови, е изключително добра комбинация за здрави кости.

Тиквата се препоръчва още при пептична язва. В нея е налична правилната комбинация от лечебни свойства, които успокояват стомашно-чревния тракт, като лекуват храносмилателните нарушения. А най-добрият вариант да ги доставите на организма си, е под формата на сок.

Суровият тиквен сок има и изразено диуретично свойство, използва се при сърдечни и бъбречни отоци. Приемът му помага да се отървете от токсините и ненужните вещества. За оптимални резултати се приема в продължение на 3-4 месеца по 1/2 кг тиква в суров вид. Друг вариант е по 1.5 кг варена или печена тиква на денонощие. В ежедневното меню сокът от тиква може да бъде включен като детоксикираща храна.

Доказано е, че тиквеният сок засилва неимоверно имунната система. Приемът му способства увеличаване производството и работата на белите кръвни клетки.

Тиква

При целенасочено лечение на бъбреците често се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква. Приема се по половин чаша на ден. Освен че лекува, сокът успокоява и подобрява съня.

В Индия тиквата има още едно приложение. Доказано е, че воден екстракт от сурова тиква, в съотношение 1:10 000, възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати