Над 4 кафета дневно ни убиват бавно

Кафе

Европейската агенция по безопасност на храните публикува доклад, който твърди, че консумацията на повече от четири кафета на ден сериозно вреди на човешкото здраве, като най-засегнати от прекаления прием на кофеин са бременните жени и тийнейджърите.

Проведеното проучване е поръчано от Европейската комисия, като то е целяло да се види каква е употребата на кофеин в Европа. Експертите установили, че дневната норма приет от организма на възрастен човек кофеин не трябва да превишава 400 милиграма. До това количество той е полезен и ободряващ.

Приемането на кофеин от всякакви източници до 400 мг на ден не предизвиква увеличаване на притесненията за здравето при здрави възрастни в общата популация, освен при бременни жени, се казва в част на доклада.

Експертите обаче уточняват, че дори и при прием на такова количество има малка опасност за човек. Според тях най-удачният вариант е прием на до три кафета дневно.

Най-голямото притеснение за здравните власти в Европа обаче се оказва не кафето, а енергийните напитки, съдържащи кофеин. Изследвания посочват, че тяхната консумация сред младите хора се е увеличила със 70 процента само за пет години.

Пиене на Кафе

Според данните 68 процента от младежите между 10- и 18-годишна възраст употребяват редовно енергийни напитки, като 12 процента от тях са сериозни консуматори.

Изследването на първите пет най-купувани подобни продукта на пазара е показало, че кофеинът в тях варира между 70 мг на литър до значително по-големите 400 мг на литър.

От доклада на Европейската агенция по безопасност на храните става ясно, че най-пристрастени към кофеина са в Дания, където 33 процента от населението прекаляват с кофеина. Непосредствено след скандинавците се нареждат Нидерландия със 17. 6 процента и Германия с 14. 6 процента.

Прекаляването с кофеин води до тежки последици за организма. Според специалистите ежедневен прием над 400 мг може да предизвика у някои хора нервна възбуда, безсъние, сърцебиене или прескачане на сърцето /екстраполия/.

Кафето и черният чай стимулират мозъка, но без да му осигуряват необходимите хранителни вещества.

След дълга работа на празен ход се появява невроза или неврастения. Кофеинът действа като сигнал за черния дроб, който започва превръщането на гликогена в глюкоза и включвайки цяла верига от биохимични процеси, води до изтощаване на редица ключови органи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати