Кои са най-лютите подправки в света?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са най-лютите подправки в света?

Кои са най-лютите подправки в света?

Люто

Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Всъщност, ако сте сред феновете на пикантните вкусове, може би сте наясно, че съществуват наистина много видове люти подправки. Днес ще ви запознаем с най-открояващите се, за които мнозина смятат, че са истинско изпитание за човешкото небце.

Интересен факт е, че фармацевтът Уилбър Сковил разработва през 1912 г. скалата на Сковил, с която измерва нивото на лютивост. Днес учените измерват лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин в подправки и ястия, като стойностите варират от нула до над милион.

Кайенски пипер

Кайенският пипер е една от най-лютите подправки в света. Носи името си в чест на огнените чили чушлета, които растат край река Кайен във Френска Гвиана. Тази подправка е известна като червен пипер, но под кайенски пипер обикновено се разбира прашец в смес с други подправки - чесън, мащерка, карамфил, ароматен пипер, кимион и дори прах от сушен лук.

В момента най-големите производители на кайенски пипер са Западна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Виетнам, Индия и Китай.

Кайенският пипер придава особен вкус и острота на ястията. Също така се използва в топената сол, пращеца чили, кърито и екзотични подправки, като моле негро и бербере. Кайенският пипер чудесно допълва вкуса на блюдата от грах и леща, месните и рибни супи.

Чили

Самбал олек

Самбал олек – индонезийската паста е налична в много азиатски ресторанти на масата, но бъдете внимателни, тъй като една щипка е достатъчна, за да превърнете цялото ястие в кулинарен ад, което по скалата на Сковил е равносилно на около 10 000 единици.

Ред Савина

Ред Савина, сорт на Хабанеро чушките, дълго време се смяташе за най-лютата чили чушка в света. До 2006 година беше класирана в Книгата на рекордите на Гинес като най-лютата, след което се появи чушката Бут Холокиа. Тя достига невероятните един милион Сковил единици. При подготовката им е задължително да носите ръкавици.

Blair`s 16 Million Reserve

Най-лютата подправка в света според Книгата на рекордите на Гинес е „Blair`s 16 Million Reserve“. Състои се от чист екстракт от капсаицин и има, забележете, цели 16 милиона Сковил единици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати