Любителите на огнената кухня винаги са се интересували коя е най-пикантната люта чушка. Категоричен отговор няма, защото селекциите непрекъснато създават нови и нови лютиви сортове, изместващи предишните рекордьори.
Стандартите за пикантност непрекъснато се променят и мерната единица за лютивост на Сковил отбелязва нови постижения. Американският химик Сковил е разработил тази таблица за измерване на лютивината на чушките, по-точно на съдържащото се количество капсаицин в тях, което се приема за стандарта при изследване на лютите чушки. Ето как подрежда скалата на Сковил лютите сортове чушки по света.
Каролина Рийпър
Това е сравнително нов сорт люта чушка, съществуваща от 2010 година. Тя е кръстосана в американския щат Южна Каролина, откъдето идва името на новата пикантна чушка. Кръстосването на червеното Хабанеро и пакистанската Нага дава огнения вкус, отреждащ челно място на Каролина Рийпър. Тази силно лютива чушка има и завладяващ плодов аромат, а книгата на рекордите Гинес я е поставила на челно място в своята класация.
Люти чушки Хабанеро
Малката люта чушчица Хабанеро е само между 2 и 6 сантиметра и е истински малък звяр по отношение на лютивина, заради което дълго време е водела класацията според скалата на Сковил. Тази чушка е основен виновник за славата на пикантната мексиканска храна, тъй като родината на Хабанеро е Мексико.
Призрачна чушка
Източните индийски щати са родно място на този сорт. Тъй като е местен за няколко щата, този сорт има много имена. Нарича се също Червена нага, както и Призрачна нага. Тази чушка заема винаги първите места по топлина и изисква внимание при консумация.
Люти чушки Тай
Азиатският континент се отчита в класацията на лютитите сортове чушки с тайландската представителка Тай. Това е мини чушле, от 2, 5 до 2, 7 сантиметра, но противно на големината, тя е сред най- лютите.
Люти чушки Табаско
Този сорт люти чушки е особено известен, тъй като е основна съставка на сос Чили. Компания на лютата чушка Табаско правят оцета и солта. Тази лютивина идва отново от Мексико. Чушката е тънка и ароматна и силно лютива.
Люти чушки Ахи
Латиноамериканската кухня обича лютите подправки и може би затова чушката ахи е известна като Чушка на бъдещето. Горещината в устата, която тя причинява е направо изпепеляваща и продължителна.
Рокото
Кръглата форма на лютата чушка е малко необичайна, но Рокото има точно такъв вид. Тя прилича повече на ябълка, отколкото на чушка. Характерно за нея е, че е може би единствената чушка с черни семки във вътрешността. Вероятно така природата е подсказала, че лютивината на чешката е поразителна.
Люти чушки Кайен
В индийската кухня, която е пословична с пикантните си подправки, чушката Кайен заема почетно място. Използват я основно под формата на лют червен пипер. В Индия вярват, че тя засилва метаболизма. Наистина създава усещане, че кръвта в тялото завира.
Серано
Тази люта чушка се познава лесно. Серано има формата на куршум и е сред най-лютите чушки, които се предлагат на международния пазар. Може да се купи в търговската мрежа на много места по света.
Люти чушки Халапеньо
Чили сос и Халапеньо са почти синоними, защото в Мексико, откъдето идва лютото Халапеньо, много обичат соса с нейно участие. Тази зелена люта чушка е много търсена заради пикантния лют вкус и може би е най-известната лютивина, идваща от Мексико.
Коментари