gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени: Шепа ядки дневно пази от ранна смърт

Учени: Шепа ядки дневно пази от ранна смърт

Ядки
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Приемането само на една шепа ядки дневно може значително да намали риска от ранна смърт, твърдят учени от университета в Маастрихт, които са провели мащабно проучване.

Повече от десетилетие холандските учени са изследвали влиянието, което ежедневното приемане на ядки има върху човешкия организъм. Те са наблюдавали здравето на близо 120 000 доброволци на възраст от 55 до 69 години.

Резултатите от проучването категорично показали, че при онези, които приемали поне по 10 г ядки на ден, рискът от преждевременна смърт се е редуцирал с близо 23 процента, информира BBC.

Според специалистите редовната консумация на ядки е отслабила риска от нервнодегенеративни заболявания с удивителните 45 процента.

Оказва се също, че ядките намаляват риска от респираторни заболявания с 39 процента. При хората, които консумират ядки всеки ден, рискът от развитие на диабет е с до 30 процента по-нисък в сравнение с тези, които ги избягват.

Учените съветват всички да включат в ежедневното си меня поне по 100 г ядки без значение от вида им. Доказано е, че те са богати на витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни компоненти.

След като в продължени на много години ядките бяха ограничавани и дори изключвани от менюто ни от разни самозвани диетолози и специалисти по хранене заради съдържащите се в тях мазнини и калоричността им, сега те са на път да бъдат реабилитирани.

Освен ценен източник на нутриенти, те са незаменима част от хранителния режим на вегетарианци и вегани, защото могат в голяма степен да заместят месото на трапезата им.

Лешници

Как точно ще консумирате ядките – в сурово състоняие или печени, е въпрос на личен избор, твърдят специалистите. Според тях и двата варианта имат своите предимства и недостатъци, така че всеки трябва сам да прецени кое е по-добре за него.

Печените ядки запазват до голяма степен ценните хранителни вещества, но съдържат допълнителни количества мазнина и сол, които могат да доведат до повишаване на холестерола или задържане на вода.

Друг потенциален недостатък е съдържанието на акриламид, който е вторичен продукт на аспарагиновата киселина, и се образува основно при печенето на бадеми и лешници. Акриламидът действа като невротоксин, има канцерогенно действие и може да доведе до изменения в хромозомите.

От друга страна, суровите ядки, които не са предварително изкиснати във вода или изсушени, също могат да се окажат опасни за здравето. Те може да съдържат фитинова киселина, ензими и други вещества като естествена защита от изяждане от насекоми.

Фитиновата киселина има свойството да блокира усвояването на важни микроелементи като калций, магнезий, желязо и цинк.

В редки случаи серовите ядки могат да съдържат бактерии като салмонела, както и алфатоксини. Дори и минималната термична обработка отстранява бактериите на салмонелата, а печенето може да отстрани до 50 процента от афлатоксините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати