Характерните плодове за всеки един сезон
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Характерните плодове за всеки един сезон

Характерните плодове за всеки един сезон

Плодове

Плодовете са сред незаменимите продукти, които всеки човек трябва да консумира ежедневно. Те съдържат много витамини и други ценни вещества, без които човешкият организъм не може да функционира.

Полезни са дори за хората, страдащи от диабет, които трябва да внимават за всяка една храна, която приемат.

Всеки човек, който е запознат със здравословното хранене и съответно с хранителната пирамида, е наясно, че плодовете се намират в централната ѝ част, което означава, че е абсолютно задължително всеки ден да консумирате поне по един плод.

Важно е да се отбележи, че е желателно плодовете да не се белят, защото по този начин запазват витамините и целулозата си и в никакъв случай да не се консумират презрели.

Също така е важно да избирате свежите сезонни плодове, за да сте сигурни, че консумирате качествени продукти. Ето малко информация какви са характерните плодове за всеки един сезон:

Микс Плодове

Пролетни плодове

Това са ягодите, черешите и вишните, както и някои сортове ябълки и круши, които се отглеждат в по-южните части на България.

Летни плодове

Тук разнообразието е най-голямо, тъй като те са представени отново от ягоди, череши, вишни, ябълки и круши, но към тях спадат също така дини, пъпеши, малини, къпини, сини сливи, праскови, кайсии, някои сортове грозде, смокини, боровинки и др.

Есенни плодове

Към есенните плодове се числят ябълките, крушите, гроздето, дюлите, сливите, смокините, прасковите и кивито.

Вкусни Плодове

Зимни плодове

Това са всички цитрусови плодове, включително и бананите. В България в началото на зимата могат да се срещнат и сезонни ябълки, круши и грозде, но ги купувайте ако наистина сте сигурни, че са домашна продукция.

Най-добрият вариант е да наблегнете на цитрусовите плодове като мандарини, портокали, грайпфрути, помело, ананас и др. плодове, които се продават в България във всеки един сезон.

Това са вносните плодове като бананите и авокадото, които могат да се срещнат във всеки по-голям магазин. Не е изключение да видите зимно време да се продават и дини и пъпеши, но се информирайте от коя държава се внасят и дали наистина там е толкова топло, че да могат да бъдат отглеждани естествено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати