Лечебната мощ на ананаса

Ананас

Ананасът е един от най-вкусните и обичани тропически плодове. Малцина знаят, че освен за хранителни цели той често се използва и за лечение. Ето няколко неизвестни факта за ананаса, които ще ви накарат да обърнете по-специално внимание на този полезен плод.

Ананасът е лечебен

Плодовете, както и корените на ананаса са както ядливи, така и лековити. Те се прилагат като локално противовъзпалително средство. В народната медицина на някои държави с тях може да се предизвика менструация и дори аборт.

Ананасът лекува кашлица

Установено е, че чаша сок от ананас е по-силно лекарство срещу кашлицата от сиропите, продавани в аптеките. Той има успокояващо действие и спомага за по-лесно отделяне и изхвърляне на слузестия секрет.

Освен това суровите екстракти от вкусния плод намаляват храчките и слузта пет пъти по-бързо, отколкото стандартните сиропи за кашлица. Заболелите от респираторни инфекции пък се възстановяват 4.8 пъти по-бързо, а всички симптоми, свързани с кашлица, и особено със сухата, намаляват неимоверно.

Сок от ананас

Научно изследване доказва още, че смес от сок от ананас, черен пипер, сол и мед облекчават на респираторните симптоми при туберкулоза.

Само ананасът съдържа бромелин

В ананаса се съдържа бромелин. Всъщност ананасът е единственото растение, в което се съдържа ценният катализатор. Той представлява натурален ензим, който се открива в стъблото на ананаса или в пресния сок.

Натуралният ензим бромелин спомага за съкращаване на времето за възстановяване след проведена пластична операция, облекчава болките в ставите, повлиява положително на пациенти с болестта на Крон, улцерозен колит и възпалително заболяване на червата и спомага при лечението на вредоносни клетки в млечните жлези.

Ананасът е храна за красота

Включван в менюто, плодът действа отслабващо и ограничава възпалителните процеси в дебелото черво.

Ананасът носи на тялото полезни минерали и ензими. В него се открива ценният микроелемент манган, който спомага производството на енергия и в борбата със свободните радикали. В състава му има още тиамин и витамин В1, които също спомагат производството на енергия.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати