Отбелязваме Деня на пастата

Ден на пастата

На днешния ден 12-ти юли у нас, в Румъния и Украйна се отбелязва Денят на пастата. Пастата представлява изсушено тесто, направено от ръжено, пшенично или друго брашно, като при приготвянето му се придава определена форма. Има много видове паста и те се различават най-вече по формата си. Сред най-популярните са спагети, фусили, макарани и фиде.

Открай време се спори чия е родината на това популярно ястие. Според мнозина пастата произлиза от Италия, но Китай също се бори за подобни права. Независимо от това къде за пръв път е произведена тя, едно е сигурно - пастата е сред най-популярните ястия и се консумира активно в цял свят.

Запознати твърдят, че пастата се популяризира в Италия благодарение на Марко Поло. През тринадесет век пък тестеното изделия бива приготвено в някои по-необичайни до този момент форми като звезди, мечове и птици.

Средностатистическия жител на Италия годишно консумира над петдесет килограма паста, като в менюто си включва над шестстотин разновидности с какви ли не имена. Една чаша от тестеното изкушение съдържа близо двеста калории и четиридесет грама въглехидрати.

Паста хапват не само хората, но и техните домашни любимци. Някои собственици на кучета и котки дори са на мнение, че така осигуряват на домашните си питомци по-здрава и лъскава козина.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати