Три оцветителя на храни и напитки са опасни за децата

Бонбони за деца
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Три от най-масово използваните оцветители за храни и напитки са опасни за здравето на децата твърди доцент Георги Милошев, ръководител на лабораторията по молекулярна генетика към БАН.

Проблемът е, че тези оцветители са определени като безопасни от Европейските здравни органи и производителите масово ги използват.

Въпросните оцветители са известни с наименованията Е143 (фаст грийн), Е132 (индигокармин) и Е127 (еритрозин). и с тях се боядисват бонбоните, напитки и всякакви сладкиши в червено, синьо и зелено.

Въпреки че в европейските регистри те са вписани като безвредни, когато са употребявани в малки дози, според доцент Милошев продължителната им употреба може да доведе до промяна на структурата на ДНК-то на човек, а оттам и до риск за здравето на човека.

Бонбони

Сред най-уязвимите за опасното въздействие на тези оцветители са децата, които са и сред най-големите потребители на продуктите, в които се влагат – шарени бонбони, близалки и безалкохолни напитки.

Все повече родни производители се опитват са заменят опасните багрила, скрити под общото название Е-та и безвредни натурални багрила.

Съвсем успешно от екстракт от люспите на грозде, известен като грейп скин, се получава червен цвят, характерен за напитки като малина и вишна.

Освен, че е натуралното багрило е напълно безопасно за здравето, то спада и към групата на т.нар. антиоксиданти. Употребата му обаче е силно ограничена, защото е значително по-скъпо от изкуствените химикали.

Червен цвят може да се получи и като се извлече оцветяващото вещество от сорт червени моркови.

Плодови сокове

Преди години напитките със зелен цвят бяха сред най-търсените и продавани у нас. Характерният за тях зелен цвят се постигаше с помощта на именно на въпросния оцветител Е143 (фаст грийн).

Цветът на лимонадата, която също често присъства на трапезата у дома, се постига с помощта на химическото вещество тартразин, което на етикетите на напитките се обозначава с наименованието Е102.

Жълтият цвят също може да се постигне с помощта на естествени багрила, като за това най-подходящи са каротените.

Проблемът при употребата на естествени вместо изкуствени оцветители при храните и напитките е, че те са сравнително по-скъпи от химията.

Освен това са и доста по-нетрайни, което ще се отрази и на срока на годност на самия краен продукт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати