Българчетата ядат рекордно малко млечни продукти

Училищно мляко
Класически капак за микровълнова - 29см-43%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
4.80 лв.
Виж ››

Родните деца на възраст между шест и десет години не приемат достатъчно количество мляко и млечни продукти, показват изследвания на специалисти по хранене. Ето защо бе създадена програмата Училищно мляко, с чиято помощ учениците да засилят приема на млечни храни и съответно на калций.

Във връзка с програмата всеки ден на децата в учебните заведения ще се осигуряват 250 милилитра прясно мляко или негови еквиваленти /двеста милилитра кисело мляко, тридесет грама сирене или кашкавал/. Приемът на документи за фермерите, които се ще включат в проекта, стартира от днес.

Програмата Училищно мляко е на стойност осем милиона лева. Тя е по-скоро с възпитателна цел, а не със социална. Целта на схемата не е да задоволи потребностите на малчуганите от млечни продукти, тъй като това би било невъзможно, имайки предвид ограниченото финансиране.

Идеята е по-скоро схемата да възпита у учениците по-сериозно отношение към здравословното хранене, тъй като напоследък се забелязват доста притеснителни тенденции в това отношение.

Млекопроизводители

Според специалистите по хранене българчетата са доста далеч от стандартите за прием не само на мляко, но въобще на плодове и зеленчуци.

Имаме доста ниска консумация на мляко и млечни продукти, съответно много нисък прием на калций в детската възраст и на витамини от група В, коментира проф. Веселка Дулева пред БТВ.

Експертът уточни, че при децата от 6 до 10 години консумацията на мляко трябва да е до четиристотин милилитра на ден.

Схемата Училищно мляко е предназначена именно за ученици от въпросната възрастова група и се финансира от Европейския съюз. Тя ще включва и посещения на фермерски стопанства.

Благодарение на програмата учениците от учебните заведения, включили се в нея, ще получават от субсидираните продукти, като това ще става само през учебните дни. Млякото, което се предлага на учениците, трябва да бъде в опаковка за еднократна употреба за всяко дете по отделно.

Идеята е програмата Училищно мляко да помогне и на млекопроизводителите, като компенсира донякъде загубите им от руското ембарго.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати