Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Три любими млечно-кисели продукта, без които не можем

Три любими млечно-кисели продукта, без които не можем

2 от 3 Снимки

2. Мътеница


Много хора си мислят, че айрянът и мътеницата са една и съща напитка, която в различните краища на България се "подвизава" с различни имена. Истината е, че мътеницата трябва да бъде приготвена само от обезмаслено мляко.

Поради тази причина тя има доста по-нискoкалорична стойност от айряна, стига той да не е направен предимно от вода. Мътеницата също се разрежда, но е важно да се усеща истинския млечен вкус. Консумира се студена и за разлика от айряна, който някои предпочитат да разреждат с газирана вода, тя се прави единствено с питейна.

Всяка държава разполага със свои марки млека и млечни продукти, които са част от традиционното ѝ меню. Така например в много държави не се продава бялото балканско сирене, което сме свикнали да присъства на всяка трапеза.

Освен че е незаменим млечен продукт, то много рядко предизвиква непоносимост у хората и може да бъде консумирано дори и от тези, които имат храносмилателни проблеми.

Още по-интересен е въпросът с млечно-киселите продукти, които за българите са нещо, с което са свикнали, а на някои чужденци им се струват абсурдни дори като идея.

В горната галерия вижте по-важните млечно-кисели продукти в българската кухня, с които наистина бихте изненадали своите гости от чужбина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати