Като част от световното културно многообразие българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително многообразие. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.
В България сме отраснали с вкуса на няколко определени гозби, без които трудно бихме си представили една хубава традиционна трапеза. Ето и без кои ястия не може да живее българинът.
1. Боб чорба
Боб чорбата е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Въпреки че е обредно ястие за Бъдни вечер, много хора обичат да си похапват вкусната гозба и през останалите дни от годината.
2. Баница
Едва ли има чужденец, който си е хапвал традиционна баница с домашно сирене и домашно изпечени кори и да не е останал очарован от вкуса на тестената многопластова питка с плънка. Съвсем логично е, че българите не можем да живеем без баницата.
3. Мусака
Всъщност за авторството на тази рецепта се борят повечето балкански страни, но това няма кой знае какво значение. Вкусната комбинация между кайма и картофи няма нужда да бъде описвана, а е по-добре мусаката да се хапва.
4. Таратор
Стигнахме и до най-популярното предястие у нас през летния сезон. Макар гърците да смятат, че сме откраднали тяхната салата с кисело мляко и краставица и просто сме я разводнили, някои източници сочат, че лятната студена супа е приготвена за пръв път у нас далеч от границата с Гърция, без особено взаимодействие с кулинарните традиции на елинските наследници.
5. Пълнени чушки
Разновидностите на пълнените чушки са десетки, но крайният резултат винаги се свързва със страхотния вкус на ястието.
6. Миш-маш
Миш-машът става готов за минути и предразполага към използване на домашни продукти. Страхотно пролетно ястие, което се хапва, поръсено с много магданоз и с купа Таратор.
7. Шкембе чорба
Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към вече готовата супа се добавя чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. За едни хора Шкембе чорбата си остава страхотен начин за сгряване, за други – за изтрезняване, а трети обичат да си го хапват и без повод.
8. Сарми
Сармите биват различни видове спрямо листата, които се използват за обвиване на плънката. Но както зелевите, така и лозовите сарми могат да се напълнят с какво ли не, за да се превърнат в страхотно ястие.
Коментари
Това е тема за цяла статия, така че, моля ви, не определяйте ястията като само български. Особено не изброените! Можем да говорим за "Яйца по панагюрски" макар че има подобно ястие в някои части на Индия. Както и разпостранената легенда, че киселото мляко е само българско. Да изброявам ли? Непал, Хималаите и цяла Индия, Кавказ, Китай, Близкия изток... Навсякъде, където имате скотоъдство и млечна клтура