gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на сафрида пада, уловът е обилен

Цената на сафрида пада, уловът е обилен

Пържен Сафрид

Цената на килограм сафрид пада до 5 лева заради обилния улов на рибата от началото на летния сезон, показва проверка на вестник Твоят ден.

През последните месеци голям е бил добивът в Поморие, Ахтопол, Приморско и Несебър.

Търговци казват, че рибарите се връщат с все по-богат улов и заради това изкупните цени на сафрида са ниски. Това понижение се отразява ви в стойностите на дребно на рибата.

Рибари казват, че най-добрата стръв за сафрид е чепаре, а най- подходящият период за улов е от юни до октомври.

Първите месеци са били повече от сполучливи, а рибарите у нас се надяват и през есента добивът на рибата да продължи със същите темпове.

Приготовлението на чепаре за сафрид е трудоемко занимание, затова повече от рибарите предпочитат да си купят от специализираните магазини, където разнообразието е наистина голямо.

Сушен Сафрид

Сафридът не е крайбрежна риба и рядко се доближава до брега. Затова трябва рибарите да влизат с лодки в морето. Това обаче няма как да се случва, ако времето е дъждовно и неблагоприятно за целта.

Улавянето му също не е никак лесно, като е необходимо да се въоръжите с голямо търпение, казват рибарите у нас. За сметка на това сготвеният сафрид е истински деликатес.

По-рано този месец в Бургас отвори ново рибно тържище. То бе изградено с финансиране по Оперативна програма рибарство към Министерство на земеделието и храните.

Министърът на земеделието – Десислава Танева, заяви, че това тържище ще погне при борбата със сивия сектор, а това ще сваля крайните цени на рибата и рибните изделия.

В тази посока са планирани и други промени, като организирането на рибарски патрули, които да залавят нарушителите.

Ограничението на нерегламентираното улавяне и продаване на риба остава сред приоритетните дейности на ресорното министерство.

Това от една страна повлиява отрицателно на регламетираните търговци, а от друга е опасно за потребителите, тъй като тази риба не е преминала през задължителните здравни инспекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати