Глобиха марка олио, копираща вида на по-известен конкурент

Олио
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Производителите на олио Либра са били глобени с 20 100 лева от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като с външния си вид бутилките имитирали по-популярното Клас Олио.

Това е в разрез с правилата за конкуренция на пазара, тъй като умишлено заблуждава потребителите. Според закона нарушение от подобен характер се наказва с до 2% от размера на нетните приходи от продажби на предприятието за предходната финансова година.

Олио Либра се произвежда от компанията Бойлс фууд къмпани ЕООД, а глобата, която са задължени да платят заради неправомерно използваните етикети, се равнява на 1% от печалбите им за 2014 година.

Според Комисията за защита на потребителите всяка наложена санкция трябва да е съобразена с 2 основни изниквания – степента на нарушение и оборотa на предприятието.

Подобни санкции имат превантивен характер и са насочени срещу бъдещи нарушения на действащите компании, които използват нерегламентирани методи за по-високи продажби на продуктите си.

Преди няколко години Комисията за защита на конкуренцията глоби и друг имитатор на Клас Олио. 60 000 лева плати благоевградската фирма Златен лъч, чиито продукт поразително много приличаше на конкурентите им от добричкото село Карапелит.

Златен лъч разпространяваха бутилките си в търговската мрежа близо 1 година с надпис LORIS KLAS OLIO и цветове, подобни на Клас Олио.

Освен високата степен на сходство между двата продукта КЗК отчете и обстоятелството, че става въпрос за стока от първа необходимост, при която потребителят залага на име, вече утвърдено на пазара, каквото е Клас Олио, а купувайки друг продукт, остава измамен.

Подобни нарушения се наказват по член 35, алинея 1 по Закона за защита на конкуренцията и от Комисията призовават българите да сигнализират за подобни случаи на нашите пазари.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати