gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шафран - безценна подправка за добро зрение

Шафран - безценна подправка за добро зрение

Шафран

Шафранът, чиято родина е Средиземноморието, неслучайно е известен като Царят на подправките. Заради факта, че за 1 кг от ценната билка са необходими около 20 000 близалца, тя се нарежда сред най-скъпите в световен мащаб.

Любопитното обаче в случая е не цената на шафрана или неговата кулинарна употреба, а това, че той се оказва много полезен и за зрението. Ето какво е интересно да научите за шафрана в тази насока:

- Заради богатото съдържание на мощни антиоксиданти шафранът има благотворен ефект върху зрението и то използван в минимални количества, но редовно.

- За подобрение на зрението трябва да се снабдите с екстракт от шафран.

- Освен за добро зрение, шафранът се използва и за тонизиране на жлезите и нервите. Има пикочогонно, стомашно и болкоуспокоително действие.

- Доказано е, че шафранът предпазва възрастните от загуба на зрението, а според последните проучвания е възможно той да действа добре и при генетичните очни заболявания. Последното твърдение предстои тепърва да бъде доказано.

Подправка Шафран

- Шафранът се култивира от незапомнени времена в Индия заради целебните му свойства и аромата, който придава на ястията.

- Макар шафранът действително да се използва за лечебни цели, по-широко приложение намира в кулинарията, където се добавя на ястия с месо, риба или ориз. Освен аромат, той им придава и красив и нежен жълтеникав цвят.

- В не толкова далечното минало шафранът е бил една от често използваните подправки в българската кухня, но после чубрицата успяла да се наложи като най-употребяваната българска подправка, наред с магданоза и копъра.

- Ако използвате шафран в кулинарията имайте предвид, че ако успеете да си го набавите на цветчета е достатъчно да сложите 6-7 за ястие от 5 порции, а ако е смлян за същото количество ядене ще Ви стигнат 3-4 щипки.

- Заради това, че е много скъп, е добре да се научите да разпознавате истинския шафран, защото той често се фалшифицира и подменя с цветове на невен.

- Независимо за какви цели използвате шафранът, помнете, че като повечето билки и с него не трябва да се предозира, защото предизвиква отравяне.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати