Най-популярните видове паста
Najpopularnije vrste testenina (paste)Los tipos de pasta más populares
gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Най-популярните видове паста

Най-популярните видове паста

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Най-популярните видове паста
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Навярно всеки знае, че под названието паста попадат различни видове тестени изделия, широко употребявани в Италия. Ще се изненадате обаче колко голямо е разнообразието от тези макарони.

Предлагаме да видите кои са най-популярните видове в Италия. Така със сигурност бихте си спестили доста главоболия, ако решите да посетите италиански ресторант и желаете да си поръчате точно определен вид паста.

Ангелска Коса

Ангелски коси /Capelli D’angelo/ - това са дълги и тънки макаронени продукти, по-фини от обичайните спагети. Обикновено са завити на кълбо. Заради своята структура се приготвят значително по-бързо. Подходящи за влагане в леки блюда.

Анелети

Анелети /Anelletti/ или казано по нашенски - пръстенчета. Анелети могат да бъдат с различна големина. Съчетават се със зеленчуци и могат да се употребят в направата на салати с по-екзотичен вид или да се поставят в супи, когато сте настроени за по-закачливи кулинарни експерименти.

Ачини ди Пене

Ачини ди пепе /Acini di Pepe/ - това са дребни тестени изделия, имащи форма на зрънца черен пипер. Бихме могли да ги сравним с кускуса, известен в родната кулинария. Могат да се употребяват в салати и супи, като се съчетават прекрасно със зеленчуци.

Букатини

Букатини /Bucatini/- представлява дебели спагети, които обаче имат дупка в средата. Букатини се варят за около девет минути, след което могат да се компилират с маслинова паста, месо, сирене, зеленчуци, яйца или морски дарове.

Буквички

Буквички /Alphabet Pasta/ - без съмнение макаронените изделия във формата на буквички са любимият вид паста за малчуганите. Поставяйки така наречената Alphabet Pasta в супа или салата, със сигурност ще спечелите на своя страна и най-злоядия малчуган.

Вермичели

Вермичели /Vermicelli/ - паста, наричана още „малки червеи“. Овкусява се с всякакви сосове. Вермичели удовлетворяват всички сетива и се харесват още визуално преди да бъдат опитани. Изглежда като фиде.

Джемели

Джемели /Gemelli/ - представляват два тънки спагета, които са усукани заедно. Джемели могат да се съчетават със сосове на всякаква основа, тъй като понасят добре месни продукти, зеленчуци, мляко и яйца.

Джили

Джили /Gigli/ - конусовидна паста, приличаща на цветче с нагънати листенца. Джили е подходяща за по-плътни и тежки сосове, както и за леки. Компилирайте смело със сирена, тлъсти меса, морски дарове.

Дзити Паста

Дзити /Ziti/ - паста с тръбовидна форма. Много добре се съчетава с месни ястия, но това не пречи да се употребява и от вегетарианци. Наричат ги още „младоженци”, дъгообразни са и имат ситни надлъжни нарези. Дзити се съчетават добре с гъсти сосове, и в запеканки.

Дитали

Дитали /Ditali/ - представляват макаронени изделия, приличащи на напръстници с отвори от двете страни. По-малката разновидност на диталите е известна като диталини. Както и горните видове паста дитали също са подходящи за поставяне в супи, салати и всякакви гозби.

Елбоу Макарони

Елбоу макарони /Elbow Macaroni/ - представляват къси кухи макарони, леко завити в двата края. Подходящи са за всякакви видове салати, супи и готвени ястия. Произхожда от централна и северна Италия, където се използвала най-вече в супи.

Каватапи

Каватапи /Cavatappi/ - това всъщност са кухи, не много дебели тръбести макарони, леко завити на спирала. Съчетават се еднакво добре както с леки, така и с по-наситени сосове. Каватапи са подходящи за месни и постни ястия, а необичайната им форма придава интересен вид на всяко ястие.

Каватели

Каватели /Cavatelli/ - явява се дребна паста, която някои биха оприличили на миниатюрни питки за хот-дог. Каватели може да се овкусява по всякакъв начин и се съчетава перфектно с месо, сметана, морски дарове и зеленчуци.

Кампанеле

Кампанеле /Campanelle/ - макаронени изделия с доста причудлива форма. Все пак бихме могли да ги сравним с конус, имащ по вълнисти краища. Кампанеле се съчетават добре със сосове на всякаква основа. Успешно се прилагат в студени салати.

Капелети

Капелети /Cappelletti/ - изглеждат като малки шапчици, които приличат на тортелини. Капелети вървят с плънка и се сервират обикновено с бульон. Изключително популярни и обичани в районите на градовете Модена и Болоня.

Касарече

Касарече /Casarecce/ - представлява дребно макаронено изделие, което бихме могли да оприличим на празна шушулка, завита в единия край. Касарече се комбинира прекрасно с всякакви апетитни сосове и готвени блюда.

Конкилие

Конкилие /Conchiglie/ - това е вид паста, известна извън Италия повече като мидички. Конкилие могат да са с различна големина, като по-дребните могат да се поставят в супа, а по-едрите се слагат в салати. Най-големите пък могат да се пълнят с различни сирена, зеленчуци и месо.

Къдрици

Къдрици /Riccioli/ - представляват не много широки лентички, които за завити на спирала. Заради своята уникална форма, този вид паста е изключтелно подходящ за различни сосове, тъй като с формата си задържа соса.

Лазаня

Лазаня /Lasagna/ - тънък, дълъг и широк лист. Може да се вари и пече. Комбинира се с различни сосове, сирена, месни продукти. Няколко такива листа се наричат Lasagne. Любим вид паста по целия свят.

Лингуини

Лингуини /Linguine/ - дълги и плоски спагети, добре понасящи всякакви вкусове. Лигуините са чудесен начин за уплътняване на по-леки салати. Наричат се още Лингуине, което в превод означава езичета и носят името си от плоската си форма.

Маникоти

Маникоти /Manicotti/ - големи кухи тубички, които биха могли да бъдат напълнени с всичко, което обичате да похапвате. Запълнете маникоти с микс от месо, кашкавал и зеленчуци, полейте с вкусен сос и запечете!

Мафалда

Мафалда /Mafalda/ - широки лентички с вълнички краища. Успешно се съчетава с месни и зеленчукови гозби. Мафалда е плоска паста на лентички, подобна на тънка лазаня, нарязана на малки хапки.

Орекиете

Орекиете /Orecchiette/ - наричани са още малки уши, заради формата, която имат. Орекиете са напълно подходящи за тежки сосове и салати. Наподобяват малки раковини и позволяват да се събира сос във вдлъбнитините им.

Орзо

Орзо /Orzo/ - малки макаронени зрънца, оприличавани на ечемик. Можете да ги употребите, за да разнообразите супата си. Освен в италианската кухня орзо са изключително популярни и в гръцката кухня.

Папарделе

Папарделе /Pappardelle/ - плоски и широки ленти, които се сервират с богати и тежки сосове. Този вид паста е най-консумиран през зимния период. Папарделе на [Фетучини по това, че се прави от широк лист тесто, но лентичките са много по-широки.

Пастина

Пастина /Pastina/ - много дребна паста, най-често със звездовидна форма. Използва се в супи и различни други гозби. Пастина е най-малкият вид паста, който се произвежда въобще. Произвежда се от пшенично брашно и може да съдържа яйце.

Пене

Пене /Penne/ - изглежда като тръбичка, отрязана по диагонал. Пене е подходяща за съчетаване с широка гама от сосове и продукти. Успешно се прилага и при направата на печени ястия.

Пипе Ригате

Пипе ригате /Pipe Rigate/ - макаронени изделия, напомнящи черупка на охлюв. По-дребната разновидност на тази паста се известна като рипете ригате. И двата вида макарони се комбинират със сметанови кремове или сосове с месо.

Равиоли

Равиоли /Ravioli/ - вид паста с квадратна форма и вълнисти краища. По правило равиолите са пълни със сирене, месо или зеленчуци. Равиолите са аналог са на пелмените, но могат да бъдат сервирани и като десерт.

Ригатони

Ригатони /Rigatoni/ - широки, кухи туби, плавно извити в драта края. По-големи са от пене и от дзити и са леко заоблени в двата края. Ригатоните са сред най-големите видове паста. Te се зараждат в Рим.

Ротини

Ротини /Rotini/ - къси фусили, които се съчетават добре с месо, сметана, сирене и зарзават. Името идва от 17 век и означава "малки колелца". Произхождат от южна Италия. Ротини се изпозват много често в салати с паста.

Руоте

Руоте /Ruote/ - забавна на вид, дребна паста, оформена като колела на каруца. Използвайте руоте, за да направите салатите си по-интересни и разнообразни! Прекрасни за супа и салати с паста.

Спагети

Спагети /Spaghetti/ - най-разпространеният вид паста в цял свят. Представляват дълги и тънки макаронени изделия. Както вече сами сте установили, спагетите могат да бъдат овкусени с най-различни сосове. Благодарение на това се превръщат в любима храна на мнозина.

Талиатели

Талиатели /Tagliatelle/- дълги и плоски лентички. Талиатели се сервират с голяма гама от сосове, но най-вкусни определено са със сос, в който има и месце. Класически плоски спагети с широчина 8 мм.

Тортелини

Тортелини /Tortellini/ - леко завита паста с плънка. Тортелините обикновено са пълни с месо, сирена или зеленчуци. Тортилиони /Tortiglioni/-макаронени изделия, имащи формата на тръбички. Употребяват се за декорация на салати или за уплътняване на леки ястия.

Фарфале

Фарфале /Farfalle/-известна италианска паста, която прилича на панделка. На италиански думата фарфале означава панделка. Заради причудливия си вид тези макарони са предпочитани в редица кулинарни рецепти.

Фарфалини

Фарфалини /Farfalline/ - паста, която до голяма степен прилича на фарфале, но притежава по заоблени форми. Фарфалините се оприличавани на папийонка. Подходящи са и варене и печене.

Фетучини

Фетучини /Fettuccine/ - това са широки и дълги ленти. Комбинират се със сосове и месни продукти. Буквално от италиански, фетучини означава малки ленти. Приготвят се от плоски листове тесто, нарязани на ленти.

Фиде

Фиде /Fideo/ - късички и тънки спагети, които се използват най-вече в приготвянето на различни видове супи. Фидето е едно от най-популярните и най-приготвяните видове паста в много държави по света.

Фусили

Фусили /Fusilli/ - къси макаронени изделия, завити на спирала. Предпочитани са най-вече за супи, салати и детски ястия, поради забавната им визия. Сварени, фусилите се разтягат и могат да задържат богато количество сос.

Най-популярните видове паста

Яйчен нудълс /Egg Noodles/ - паста, в чиято направа са използвани и яйца. Това са вълнисти лентички, които могат да са по-широки или по-тесни. Върху тях тях могат да се поставят доматени сосове, сирена или месни продукти. Подходящи са за всякакви експерименти, така че е достатъчно просто да развихрите въображението си.

Триполини /Tripolini/ - макарони, които също донякъде напомнят на вратовръзка.

Тротоле /Trottole/ - усукана, куха паста, завъртяна около централна колона.

Тубини /Tubini/ - издължени тестени тубички, подходящи за леки и тежки гозби.

Тънки спагети /Thin Spaghetti/ - тънки спагети, подходящи за по-леки ястия.

Радиатори /Radiatori/ - дребнички макарони, напомнящи ни на радиатор. Подходящи са за интересни салати с по-разчупен вид. Позволяват да бъдат полети с разнообразни сосове.

Реджинете /Reginette/ - широки лентички, накъдрени от двете страни.

Рокети /Rocchetti/ - къса оребрена паста, подходяща за бързи салати и готвени ястия.

Ротеле /Rotelle/ - макаронени изделия с формата на малки колелца, които могат да варират по цвят. Обикновено са жълтеникави, зелени, червени или виолетови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
510
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати