gotvach.bg»Статии»Любопитно»За колко време се обработват месата от стомаха?

За колко време се обработват месата от стомаха?

Месо

Както повечето храни, така и различните меса се обработват за различно време в стомаха. Важно е да се знае за какъв период се усвояват различните продукти от организма. Това е от голямо значение особено за хората, които са решили да се хранят здравословно.

Като цяло протеините, към които спадат месата, се разграждат значително по-бавно от останалите продукти. Най-бързо от стомаха се обработват някои видове риба. Такива са пъстървата, сомът, шаранът. Ценните вещества, съдържащи се в рибните продукти, се абсорбират за два часа и 45 минути.

Малко повече време е необходимо на агнешкото месо, за да бъде обработено от стомаха. Нужни са три часа за това. Към този времеви период спада и рибеното масло. За 3 часа и 15 минути се обработват пилешкото месо и скумрията.

Около 3 часа и 30 минути пък е нужно говеждото месо да бъде разградено и усвоено от организма. Петнадесет минути повече трябват за обработка на сьомгата и на продуктите, приготвени от този вид риба.

Месата, преминали през първична обработка, се абсорбират от организма за най-дълго време. Например шунката, шпек саламът и подобните му колбаси се разграждат за четири часа. Безспорно най-много време е нужно на стомаха да обработи пушените меса, като от най-трудно смилаеми са пушената сьомга и херинга.

Шунка

Диетолозите съветват протеините и въглехидратите да се консумират разделно. Особено голямо внимание експертите обръщат на това да се избягват традиционните за българската трапеза комбинации – хляб и месо, риба и картофи, хляб и картофи, сирене или кашкавал и хляб. Специалистите съветват протеините да се ядат поне два часа след въглехидратите, а въглехидратите – четири часа след протеините.

Точното комбиниране на различните групи храни пречи на затлъстяването и отделно от това помага за доброто храносмилане, бързото изгаряне на храните. Научаването как да комбинираме храната помага и за по-бързото усвояване на полезните вещества от организма, засилва метаболизма и укрепва имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати