Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За колко време се обработват различните напитки от стомаха?

За колко време се обработват различните напитки от стомаха?

напитки

Всеки е чувал, че някои хора имат по-добра храносмилателна система от други и че при някои напитките, независимо дали са алкохолни или безалкохолни, се обработват по-бързо от тези при други. За съжаление няма точни данни коя напитка за колко време се обработва.

Това зависи както от това дали е алкохолна или безалкохолна и от това дали е газирана или негазирана, така и от индивидуалните особености на човешкия организъм. Ето все пак какво трябва да знаете относно обработката на различните напитки от стомаха:

- Когато си приготвяте прясно изцеден сок и се чудите за колко време ще го обработи организмът Ви, трябва да имате предвид дали плодовете и зеленчуците са алкални или киселинни, защото алкалните плодове и зеленчуци се обработват за доста по-кратко време от киселинните. Така например човек обработва плодове като ананас, череши и грейпфрут за около 2 часа, а ябълки, моркови, банани, дини и кайсии - за близо 3 часа. Изненадващ е и фактът, че колкото и нежен да изглежда, пъпешът се обработва от човешкия организъм за над 3 часа;

- Когато си закупувате готов сок, независимо дали е газиран или не, винаги гледайте и какви консерванти съдържа. Така например Е270, което масово се добавя в безалкохолните напитки, се обработва много трудно от организма. За деца е дори непрепоръчително;

- Когато вземем под внимание алкохолните напитки, разнообразието в обработката на алкохола от стомаха може да варира много. Напълно възможно е хора с по-ниско тегло да могат да обработват алкохола по-бързо от хора с наднормено тегло;

Храносмилане

- Според повечето специалисти за обработката на 50 мл водка и 100 мл шампанско са необходими около 1- 1.5 часа, а за 500 мл бира - по-малко от 1 час. В същото време обаче 100 мл коняк и 200 мл вино се разграждат за около 3.5- 4 часа. Още повече време трябва на организма, ако консумира твърд алкохол заедно с бира, шампанско или друг вид газиран алкохол. И не забравяйте, че това са все пак примерни изчисления и не е необходимо да ги пробвате на практика;

- Почти всички газирани напитки съдържат голямо количество захар, която се разгражда трудно от организма и освен това създава усещането на непрекъснат глад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest