Какво да предприемем при силно къркорене на стомаха

Болки в Корема

На всеки човек почти със сигурност му се е случвало стомахът му да започне да къркори в най-неподходящия момент. По законите на Мърфи това обикновено става в тиха стая, която е пълна с други хора. В такива ситуации обикновено май-малкото, което изпитваме, е известна неловкост.

Къркоренето на корема се предизвиква от периодичното свиване на стомашните мускули. При липса на храна в стомаха, свиването на тази мускулна група кара стомашните сокове, газове и въздуха да издават къркорещ звук. Наличието на храна притиска останалото съдържание на стомаха към стените му и заглушава звука.

В повечето случаи стомахът къркори от глад. В тези ситуации проблемът е лесно решим. Колкото и да нямате време, хапнете нещо на крак и къркоренето ще престане. Не е препоръчително в тези ситуации обаче храната ви да е шоколад, чипс или сладкиш. Приети на гладно, тези продукти ще навредят на стомаха ви. Най-подходящи в случая са мюслите, киселото мляко или бананите.

Когато къркоренето се появи след хранене, това означава, че сте погълнали повече въздух по време на яденето. За да избегнете такова неразположение, опитайте се да не разговаряте прекалено, докато се храните. Освен това внимателно сдъвквайте храната.

Друга причина за къркоренето може да бъде консумацията на газообразуващи продукти. Честата поява на този звук от стомаха ви означава, че трябва да ограничите временно крушите, зелето, бобовите култури, сладките газирани напитки и най-вече сладоледа. За да се справите с проблема, при появата му изпийте няколко таблетки с активен въглен.

В редки случаи появата на къркоренето може да е симптом на заболяване на стомашнo-чревния тракт. Най-често това е дисбактериоза. При съмнение за такъв проблем се консултирайте с лекар, вместо да се самолекувате. Има вероятност къркоренето да е вследствие на чревна инфекция и медикаментите могат да влошат ситуацията.

Пробиотици

Къркоренето в стомаха може да се дължи на психологични причини. Ако човек например веднъж силно се е смутил поради неочаквано къркорене в стомаха пред други хора, в бъдеще той може да изпитва страх, че конфузът ще се повтори.

Такова състояние може да доведе дори и до невроза. В тези ситуации опитайте да се успокоите, пийте вода. Ако това не помогне и проблемът се задълбочи, консултирайте се с психолог.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати