Биотор от ряпа произвеждат в Павликени

Ряпа
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
Виж ››

Ряпа за целите на биоземеделието ще се отглежда на огромни площи във Великотърновския град Павликени. Насажденията с фуражна ряпа ще обхващат Мусина поляна в село Мусино. Арендаторите са избрали именно ряпата, тъй като тя е най-подходяща за т.нар. зелено торене.

Ряпата е сред най-подходящите за биоземеделие и производство на екологично чист тор. У нас тя се субсидира по специална земеделска програма. Насажденията се оставят да изгният на полето, след което се събират за биологично земеделие. Резултатът е суровина, подходяща за използване от екоземеделците.

Местните хора не крият, че често посягат на вкусните насажденията, а производителите позволяват подобни набези, тъй като продукцията е предостатъчна като количество. Така всички са доволни – и производителите, и местните, които вече често похапват вкусна и витаминозна салата от ряпа, богата на фолиева киселина, желязо, калий и витамин С.

Биоторовете са сред приоритетните продукти, финансирани от ЕС. Те са изключително полезни за природата, тъй като не замърсяват почвата с нитрати и пестициди. От началото на Програмата за развитие на селските райони редица български производители са се включили в нея и са се заели да засаждат площи с фуражна ряпа.

Производството може да налее нови средства в българското земеделие. С подобни програми освен производството на полезни за природата суровини се стимулира и обработването на отдавна запустели площи.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати