Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Ряпа Дайкон

Ряпа Дайкон

Дайкон

У нас познаваме и отглеждаме няколко разновидности на ряпата - обикновена бяла, червена и черна ряпа. До тези добре познати култури вече трайно място заема и една японска гостенка - ряпата дайкон.

В родната Япония вярват, че прочутото дълголетие на населението се дължи отчасти и на този зеленчук. Вероятно в това твърдение има доза истина, защото дайкон ряпата съдържа солидни количества витамини А, Е, D и от група В, а също желязо и манган. Нейните полезни свойства обхващат широк кръг от възможности за лечение и поддържане на различни заболявания, грижи за фигурата и за красотата.

Тъй като дайкон присъства вече осезателно и на нашата трапеза, добре е да научим нещо повече за интересната азиатска ряпа.

Общи сведения за ряпа дайкон

Дайкон представлява забележителен кореноплоден зеленчук. Това е вид зимна ряпа с азиатски произход. Много я почитат в японската кухня. Тъй като репичките се делят на 2 основни групи - азиатски и европейски, трябва да определим мястото на дайкон - то е сред азиатските сортове, които обаче успешно се отглеждат и на европейска почва.

Името на ряпата в превод от японски е голям корен. Кореноплодният зеленчук принадлежи на семейство Зелеви, но външно няма нищо общо със зелето. Плодът прилича на марков, но кремаво-бял на цвят. В зависимост от сорта си дайкон може да стане до 60 сантиметра дълъг и да тежи половин килограм, а някои сортове достигат до няколко килограма.

В Япония дайкон се явява най-разпространената семенна култура и затова се използва всекидневно в кулинарията. За храна са годни както листата, така и корените на зеленчука.

В суров вид ряпата дайкон има сладък и леко пикантен вкус. Този вкус е по-мек от вкуса на силно лютивата червена ряпа, много е вкусен и сочен, както и хрупкав. Сортът определя вкуса при дайкона.

Когато бялата зимна ряпа се сготви, вкусът остава основно сладък, с нежна консистенция. Зелените листа са много пиперливи обаче и със силен остър вкус. Когато се сготвят, вкусът им омеква.

Видове ряпа дайкон

- мияшиге уайт - тази бяла ряпа е с цилиндричен корен, хрупкава текстура и мек аромат;

- KN- Bravo - лилава на цвят ряпа, със светлолилава до бяла вътрешност, на вкус е леко сладка;

- японска ряпа - един от най-големите сортове, бяла на цвят и със сладък вкус и хрупкава консестенция;

- алпийски дайкон - сладък сорт, който използват за приготвяне на кимчи;

- динена ряпа - бледозелена на цвят отвън, с яркорозова вътрешност, със сферична форма и леко сладък и пиперлив вкус;

Ряпа Дайкон

- червена ряпа - червеният цвят на ряпата е отвън, но вътрешността е бяла, с лют вкус, но и сладнее, с розови стълбови листа;

- кантонски лобак- това е традиционна ряпа, светлозелена на цвят около върха и близо до листата, с пиперлив вкус;

- му -тя е оцветена в бяло и зелено и има пиперлив вкус.

Състав на ряпа дайкон

Дайкон е нискокалоричен зеленчук, а хранителният профил на ряпата е повече от впечатляващ. В 100 грама ряпа дайкон се съдържат следните полезни вещества:

- 21 килокалории;

- 1. 2 грама протеини;

- Без мазнини;

- 4. 1 грама въглехидрати;

- 1. 4 грама фибри;

- 95 грама вода;

- Витамини А, В1 В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, РР;

- макроелементи - калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, хлор;

- микроелементи - желязо, йод, манган, мед, селен, цинк;

- фитонциди, етерични масла, ензими, пектин.

Полезни свойства на ряпа дайкон

Ряпа дайкон е много ценна от здравословна гледна точка култура. Тя съдържа растителни съединения, които подобряват здравето и предпазват организма от заболявания. Полифенолните антиоксиданти ферулинова киселина и кверцетин имат противовъзпалително, противораково и имуностимулиращо действие.

Кръстоцветните зеленчуци, сред които е и ряпа дайкон, съдържат биологично активни съединения - глюкозинолати, с мощни противоракови свойства. Предпазват от рак на дебелото черво и белите дробове.

Тази нискокалорична храна с високо съдържание на фибри поддържа здравословното тегло и подпомага отслабването.

Предпазва от хронични заболявания - мощните растителни съединения, витамини, минерали и фибри защитават организма от болести. Диабетът и невродегенеративните състояния се профилактират успешно с този зеленчук.

Значителните количества калций в дайкон са полезни за костите и се справят добре с началните симптоми на остеопорозата, както са и чудесна защита срещу загубатата на костно вещество.

Маслото дайкон е сравнително рядко, но се прилага успешно за запазване на свежестта на кожата, тъй като има антистареещи свойства. Добър избор е срещу бръчки, старчески петна и за възвръщане блясъка на кожата.

Противопоказания за използване на ряпа дайкон

кулинарна употреба на ряпа Дайкон

Консумацията на ряпата е в повечето случаи напълно безвредна, но големите количества водят до подуване на стомаха, дразнене на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Има обаче някои заболявания, при които употребата на дайкон е противопоказна.

- подагра;

- гастрити, ентерити, язва;

- някои заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза.

Използване на ряпа дайкон в кулинарията

Бялата ряпа е подходяща за салати, може да се превърне в хрупкава гарнитура към пържените картофки. С нея се прави известното японско кимчи, може да замести морковите в супата и яхнията. Сварена на пара ряпата дайкон се овкусява със сол, черен пипер и зехтин и става подходяща гарнитура за картофи, печени на фурна.

Всички части на ряпата стават за ядене. Зелените листа се добавят към супата или от тях се прави зелена салата. Кълновете също се ползват за салата в азиатската кухня.

Може да се консумира сурова или сготвена. Макар че се бели преди употреба, обелката също може да се яде. Нарязана на тънки парчета, ряпа дайкон е готова за мариноване или гарнитура. На кубчета се готви или се слага в печива и салати.

Нейното използване в кулинарията е като на маркова - варена, печена, на пара, сурова. Може да се замрази, включително и листата. Необходимо е листата да се овлажнят във вряла солена вода и после да се замразят. Може да се използват после като допълнение към супи като свежа съставка.

За нисковъглехидратната трапеза ряпата дайкон е цяло съкровище.

Може да се направи спокойно чипс от нея, да се изпече или изпържи, както и да се сложи в мусака.

Зеленчуковата супа както и японската мисо супа са подходящи за ряпа дайкон. Пилето, скаридите и рибата също правят добър тандем с дайкон. Салата с калмари, суши, рулца с дайкон са кулинарни изкушения в Япония, а и не само там.

По-креативните в кухнята може да си приготвят нудъли с ряпа дайкон и да изненадат близките си с нещо различно в менюто.

Нужните продукти са налични на пазара:

- 4 броя бяла ряпа по 200 грама всяка;

- 2 супени лъжици зехтин или олио;

- 2 супени лъжици соев сос;

- 2 супени лъжици сусам;

- Свеж магданоз.

Приготвяне: Ряпата се обелва и по желание се реже на летни, спирали, жулиени. Те се готвят в зехтина или олиото 5-8 минути докато омекнат. Добавят се соевият сос и сусамът и остава на котлона за още 1-2 минути. Накрая ястието се поръсва с пресен магданоз при поднасянето.

Два интересни факта за ряпа дайкон

Японците правят от всичко изкуство. Ряпата дайкон е благодатен материал и за дърворезба за тях, с него правят украси за храната. Пулпата му е много мека и плътна и от нея се правят великолепни бели цветя, така се украсява храната с храна.

Най-интересният сорт дайкон е сукураджима. Това е огромна ряпа с тегло 50 килограма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес