Бактерии дебнат от бисквитите и кафемашините?

Бактерии дебнат от бисквитите и кафемашините?
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Лоши новини разтърсиха любителите на бисквитите. Крекерите и други сухи храни всъщност имат способността да съхраняват опасни бактерии като салмонелата в продължение на шест месеца, смятат изследователи от Джорджийския университет.

След извършени проучвания, експертите открили, че в тези безобидни на пръв поглед хранителни продукти бактериите могат да оцелеят сравнително по-дълго, отколкото те са предполагали.

За целите на своето изследване специалистите заразили с няколко щама на салмонела различни пълнежи на бисквити. След това складирали за известно време продуктите, подложени на изследване. По-късно те установили, че в някои от плънките бактерията е успяла да оцелее и след 6 месеца.

Бактерии дебнат от бисквитите и кафемашините?

Това обаче не е единственото шокиращо разкритие, установяващо неподозирани източници на бактерии. Специалисти от университета на Валенсия са открили вредни бактерии в утайката на кафето, информира Росийская газета.

Вредителите били забелязани във всяка една от кафемашините, употребени в проучването. Освен това откритите бактерии демонстрирали устойчивост към високи температури.

Учените разкриват, че в голяма част от уредите за приготвяне на кафе те се натъкнали на ентерококи, псевдомонас и други бактерии, които не бива изобщо да се подценяват.

Специалистите подчертават, че резултатите от изследването не бива да всяват паника в хората, но все пак не трябва и да се подценяват. Ето защо те препоръчват кафемашините да се почистват старателно редовно.

Според експертите, в случай че дадено лице приема напитки от непочистена кафемашина, има опасност да развие инфекции, засягащи пикочните пътища и др.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати