gotvach.bg»Статии»Любопитно»Дебелеем заради опаковките на храните!

Дебелеем заради опаковките на храните!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Опаковки на храни
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Веществата, които се съдържат в опаковките на храните, напоследък са все по-критикувани от учените. Те са обвинявани за редица здравословни несполуки, но сега се посочват и като враг на диетата ни.

Даже ниски концентрации на химикали, намиращи се в опаковките на някои хранителни продукти, могат да станат причина за хормонален дисбаланс, а оттам да се появят и проблеми с теглото ни, гласи ново германско изследване, цитирано от Дейли експрес.

В опаковките на някои стоки се съдържат така наречените фталати. Тяхната задача е да направят материала по-пластичен. Оказва се, че именно те попадат в организма ни посредством опаковките на колбаси като салами, наденици, суджуци и млечни продукти като кашкавали и сирена. Същевременно учените посочват, че те могат да се промъкнат и през кожата ни, тъй като се съдържат в покривки за маса, с които неизменно имаме допир.

Проведеното изследване е показало, че под влиянието на фталатите нараства количеството на ненаситените мастни киселини в кръвта и са налице притеснителни промени.

Според авторите на настоящото проучване дори най-малкият контакт с фталатите, може да доведе до промени в метаболитните процеси. Които пък се свързват с изгарянето на калории и наслагването на килца.

Разбира се, покачването на теглото е само сам един от проблемите, с които специалистите свързват опаковките на хранителните стоки.

Хранителни столки

Неотдавна швейцарско проучване показа, че кутиите на зърнените храни съдържат токсични химикали, които може би причиняват рак. Освен в кутиите на зърнените закуски тези вещества са открити още в опаковките на ориз, спагети и макарони.

Същевременно е ясно, че пластмасовите опаковки могат да окажат неблагоприятно влияние върху плодовитостта на хората.

Веществата, които се съдържащ в пластмасата, въздействат пагубно върху фертилитета ни, категорични са много от лекарите.

Специалистите са единодушни, че еднакво вредни за здравето са както пластмасовите опаковки, в които се съхраняват полуфабрикати, така и чашките за еднократна употреба, в които мнозина имат контакт всяка сутрин, докато пият кафето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати