Четири начина да съхранените крушите за дълго

Круши

Със своето богатство от витамини крушите са сред най-полезните плодове. За съжаление те обаче не са толкова трайни, поради което е добре да се научите как да ги съхранявате, така че да удължите годността им. Ето какво можете да пробвате:

Съхраняване на круши в килер/мазе

Ако разполагате със специално помещение, което да поддържа температурата на въздуха около -1 до 0 градуса и подредите крушите в касетки, ще можете да ги съхраните за доста време, като за зимните сортове то може да достигне и до 4 месеца. Летните сортове биха издържали около 1 месец. Важно е всички плодове да са добре узрели, да са с дръжка и да не са наранени. Ако един плод започне да загнива, веднага след него ще започнат и останалите. Също така препоръчителната влажност на въздуха в избраното помещение трябва да е около 90 %.

Съхраняване на круши в хладилник

Круша

Това е много добър вариант за съхранение на круши, защото за разлика от ябълките, които биха могли да стоят красиво подредени във фруктиера на масата, крушите биха се развили доста по-бързо. Важно е да ги държите с дръжките и да са отделени от останалите плодове в чекмеджето на хладилника. Не ги оставяйте в пликове, за да могат да дишат. По този начин могат да издържат около месец, в зависимост от самия сорт и от това кога са брани и дали не са били наранени.

Съхраняване на замразени круши във фризер

захаросани круши

В повечето домакинства крушите се замразяват по метода на озахаряване. За тази цел се приготвя захарен сироп, като на 1 л вода се слагат по 540 г захар. Крушите се обелват, премахват се дръжките и семките и се нарязват под каквато форма желаете. Бланшират се за 3 мин. Замразяват се заедно със захарния сироп. По този начин запазват не само вкуса си, но и цвета си. Особено подходящи са за приготвянето на плодови пюрета, сладкиши и т. н.

Друг метод на замразяване е да поръсите обработените по аналогичен начин круши с разтворена 1/2 ч.л. аскорбинова киселина в 3 с.л. вода. Напръсканите круши се замразяват поотделно върху тава, за да не се слепват, и след това се поставят в пликчета.

Съхраняване на круши чрез консервиране

Сладко от ркуши

Тук няма да задълбаваме в темата, тъй като рецепти за консервирането на круши има безброй. Важното е да знаете, че можете да ги консервирате под формата на компоти, на сокове, на сладка, конфитюри и т.н.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати