gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Страдате от подагра? Внимавайте с тези храни!

Страдате от подагра? Внимавайте с тези храни!

Бобови Храни

Подаграта изисква започването на определен хранителен режим и ограничаването от редица храни. Често настъпва определено объркване що се отнася до бобовите растения и консумацията им при това заболяване.

Бобът, нахутът и лещата са богати на пурини. Обикновено храни с високо съдържание на протеини имат пурини, това в никакъв случай не означава, че трябва да се избягват бобовите растения. Специалистите дори препоръчват болните от подагра да наблягат на тях.

Подаграта се причинява от високо съдържание на пикочна киселина в организма. От своя страна бобът, нахутът и лещата се богати на фитохимикали, които са признати за едни от най-добрите антиоксиданти, спомагащи за пречистване на тялото от вредните вещества, които са се натрупали в него.

Данните показват, че съдържанието на пурини в бобовите растения въобще не води до влошаване на симптомите на подагра. Това, което трябва да ви притеснява при това заболяване, е животинският, а не растителният протеин, който се приема от тялото.

Приемането на съдържащите се в боба и лещата пурини дори води до намаляването на наситените мазнини в тялото, които пък от своя страна са едни от основните виновници за появата на подагра.

Кафе

Здравно изследване, което е направено сред 50 хиляди индийци в Бомбай, където лещата е почти ежедневна храна, е показало, че специално сред по-бедните слоеве на обществото подаграта е почти непознато заболяване. Случаи на болестта са регистрирани сред богатите индийци, при които консумацията на леща не била регулярна.

Неслучайно в миналото подаграта е била известна като кралската болест, защото от нея се разболявали основно представители на аристокрацията. Месото било почти непознато за бедните и те са се хранили основно с бобови растения.

Най-важното, което трябва да знаят болните от подагра, е, че каквото и лечение да предприемат, без строга диета то се обезсмисля. До минимум трябва да се намали употребата на алкохол, чай, кафе, острите подправки и захарните изделия.

Противопоказни са тлъстите пържени меса, бульони и карантия. Диетата трябва да съдържа шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок. Добре е да се приемат повече витамини, най-вече В1 и С. Препоръчително е болните от подагра да се хранят 4-5 пъти на ден, да приемат повече течности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати