Съществуват две основни причини за неприятния дъх в устата: лоша хигиена и проблеми в стомашно-чревния тракт. И в двата случая неприятният дъх е причинен от бактерии.
Ако отидем на стоматолог, той ще ни даде ценен съвет. Убедете се, че се храните добре, спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини, витамини съдържащи се в плодовете и зеленчуците. След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да се ползва и конец. С него най-добре се почистват зъбите и между тях.
Ето и още един начин за освежаване на дъха. Някои храни могат да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява.
1. Магданоз - това растение най-добре неутрализира неприятния дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим. Ако нямате магданоз, работа ще ви свърши и мента или кориандър, пелинът, розмаринът или кардамонът. За най-добър ефект тези билки трябва да се дъвчат по-дълго време или да се запарят като чай. Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането;
2. Кисело мляко - последните изследвания сочат, че ежедневната му употреба понижава нивото на водородния сулфид в устата. Това вещество е основната причина за неприятния дъх. Редовно консумирайте кисело мляко, защото то спира развитието на вредни бактерии в устата, които предизвикват заболяване не само на зъбите, но и на венците. Когато избирате йогурт следете да няма в него захар, а да съдържа само естествени съставки;
3. Плодове и зеленчуци, богати на целулоза - това са ябълки, моркови, целина. Те помагат да се отделя слюнка, което овлажнява устата и отстранява останалата храна по зъбите;
4. Дъвка -тя не може де ви спаси от лош дъх в устата, но може да го маскира и да го прикрие. Все пак нека бъде дъвка без захар;
5. Храни, богати на витамин С - малини, къпини, боровинки, цитруси и дини съдържат големи дози витамин С. Този витамин е важен за венците. Той трябва да се приема от натурални продукти, тъй като отделните добавки могат да предизвикат хранителен дисбаланс.
Коментари