gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Култивираха алабаш на име Ники в Садово

Култивираха алабаш на име Ники в Садово

Алабаш
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Директен сорт алабаш създадоха учените от Института по растителни и генетични ресурси в Садово и Института по зеленчукови култури Марица – Пловдив. Той се нарича Ники и е истинска витаминозна бомба.

Десет години е продължила работата по селекцията на новия вид алабаш. Въпреки че в миналото страната ни е изнасяла тонове от зеленчука за всички страни от Източния блок, тази практика отдавна е преустановена.

Сортът Ники е подходящ за биологично производство. Той се засява през юни и само за три месеца дава реколта от 3-4 тона на декар. Освен заради количествата му, той е ценен и заради качествата си. В едва 100 г алабаш Ники има над 50 мг витамин С, което е точно, колкото в един лимон. Това му носи прозвището Лимонът сред зеленчуците.

Богат е още на цинк, хром, калций, фосфор, желязо, белтъчини, аминокиселини, калций, хром и калий - истинска витаминозна бомба. Смята се, че има антиканцерогенни свойства.

Редовната консумация на зеленчука поддържа имунитета и повишава защитните сили на организма. Препоръчва се при анемия. Подходящ е за всякакви диети, тъй като в 100 г се съдържат едва 0.1 г мазнини.

Най-полезен е Ники в прясно състояние. У нас рецептите със зеленчука са позабравени, но скоро българинът ще може с пълна сила да се възползва от уникалния вкус и здравословните ползи на произведения у нас алабаш. Освен прясна съставка за салатите, той е и една чудесна подправка за супите.

Ники има обещаващо бъдеще. Най-големият плюс за страната ни е фактът, че за стъблоплодите има широко търсене, а най-големият консуматор е Турция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати