Най-любопитното зад звездите на Мишлен

Най-любопитното зад звездите на Мишлен

Мишлен е най-известният кулинарен гид в света. Според неговата система се оценяват заведенията с най-добрата храна. Много е трудно някой ресторант да направи впечатление на експертите на Мишлен, а получаването на звезда е сбъдната мечта за всеки уважаващ себе си професионален готвач в света на кулинарията.

Андре Мишлен публикува първия си пътеводител през 1900 г., за да популяризира автомобилния туризъм и съответно да рекламира продуктите си. Книжката е включвала адресите на бензиностанции и автосервизи и цените на услугите им, информация за пътищата, но и местата с добра храна и подслон във Франция. През 1926 г. била въведена звездата, за да отличава добрата кухня.

В наши дни кулинарният пътеводител излиза всяка година в страни от целия свят, като са включени европейски, американски и азиатски градове. В него се оценяват местата за хранене. Най-високата възможна оценка е три звезди, но тя се дава изключително рядко. Повечето заведения, които са препоръчани от пътеводителя, не получават звезда, но и самото им споменаване е достатъчно висока оценка за любителите на изтънчената кухня.

Дадената оценка от Мишлен е за срок от една година. Експертите на кулинарния гид редовно проверяват ресторантите, за да са сигурни, че всичко е запазило високото си ниво и няма снижаване на стандартите в готвенето. Отнемането на звезда е изключително тежък удар върху реномето на заведението и намалява приходите наполовина.

Звездите се присъждат само по един критерий и това е храната. Експертите на Мишлен смятат, че най-важното нещо е доброто ястие и именно това се оценява. В Хонг Конг дори има закусвалня, която през 2009 година е получила звезда от Мишлен.

Най-любопитното зад звездите на Мишлен

Инспекторите на Мишлен са анонимни. Те правят резервация в заведението, хранят се там и оценяват приготвената храна по пет критерия – качество на продуктите, майсторство при приготвянето, личен почерк, съотношение между цената и качеството и постоянство в качеството.

Инспекторите попълват формуляри, в които отбелязват консумираните ястия, съставките и начина им на приготвяне, техниката и креативността на готвачите. Освен това отбелязват и обстановката, удовлетвореността на клиентите, атмосферата в заведението, въпреки че твърдят, че само храната е от значение за крайната оценка.

Звездата на Мишлен е желано признание от готвачите и собствениците на заведения за хранене в целия свят, защото се присъжда рядко. Една звезда означава отличен ресторант, две звезди са за заведение, за което си заслужава да се отклониш от пътя си, а трите звезди означават изключителен ресторант, който е достоен да му се посвети самостоятелно пътуване.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати