Традиционното японско ястие суши вече не е чак такава екзотика за България. За сметка на това специалитетът мочи все още не е достатъчно популярен у нас и продължава да буди любопитството на малки и големи гастрономи. Вижте какво всъщност представлява чуждестранното лакомство и узнайте най-любопитните факти, свързани с него, в следващите редове.
– Мочи представлява десерт, който се приготвя от лепкав ориз. След като се подложи на специално варене, той се сгъстява и може да се моделира. Обикновено получената субстанция се разточва и се пълни с плънка;
– Най-предпочитан е сладкият пълнеж. Сред любимите на японците мочи са тези със сладолед;
– Известни са различни начини за поднасяне на мочи. Някои предпочитат да изпържат десерта, а други да го замразят;
– Днес мочи се среща в много други страни освен Япония, но в миналото десертът е бил разпространен основно там, като не всеки разполагал с правото да го консумира. Такава привилегия имали само владетелите и аристократите;
![мочи със сладолед](/files/lib/600x350/green-tea-mochi.webp)
– Мочи е сред десертите, които по традиция трябва да присъстват в новогодишното меню на японците. Смята се, че консумацията им е гарант за късмет и щастие през следващите дванадесет месеца, пише foodpanda. Според едно поверие, колкото повече мочи изяде някой в празничната нощ, толкова по-щастлив ще е през новата година;
– Екзотичният десерт от страната на изгряващото слънце се консумира не само със сладолед, но и с редица други вкусни добавки. Така например в Малайзия го поднасят с фъстъци, а в Индонезия – със сусам. В Хаваите ще ви изненадат кокосово мочи. В Европа пък ще намерите лакомството с различни плодове, конфитюри и стърготини.
Коментари