Ползи и вреди от майчин лист

Сена

Билките лекуват, но при неправилна употреба или предозиране могат да навредят на здравето. Преди да прибегнете към майчиния лист, трябва да се запознаете с ползите и вредите от приложението му.

Майчин лист е билка, която е известна със силно очистителното си действие. Популярна е и под името сена. Може да се намери във всяка аптека и билков магазин и е лесна за употреба и на достъпна цена. Най-често е под формата на чай от изсушени листенца, но се среща и като тинктура. Освен листенцата на билката се употребяват и цветовете, а плодовете влизат в състава на козметични продукти като ексфолианти и маски за лице.

Ползите от сената са резултат от силно очистителното ѝ действие. Билката може да се използва не само за очистване на стомашно-чревния тракт, но и за лечението на упорит запек. Тя стимулира чревната перисталтика. Освен това помага и за прочистването от глисти, а в някои страни се използва и при кожни раздразнения, чернодробни проблеми и за лечение на атеросклероза.

Майчиният лист е от полза и за хората, които искат да се освободят от излишните килограми. Билката съдейства за подобряването на метаболитните процеси, подпомага очистването на червата и изхвърлянето на натрупаната в тях маса. За да се засили очистителният ѝ ефект, сената може да се комбинира с джинджифил, канела или копър.

Диария

Ефектът от прилагането на билката е до десет-дванайсет часа след приема. При лечението на запек действието на билката е меко и безболезнено, което позволява използването ѝ при хора, страдащи от хемороиди, чернодробни заболявания.

Слабителният ефект на майчиния лист отслабва при продължителната употреба на билката. Тя може да доведе и до отслабване на чревните мускули. Червата стават лениви и се нуждаят от стимулиращи средства, за да функционират.

Вреди има и предозирането на билката, което може да причини гадене, повръщане, диария, болки в корема и дихдратация. При много хора варената сена предизвиква колики, затова се препоръчва билката да се накисва в студена вода.

Майчин лист не трябва да се използва от деца до двегодишна възраст, от бременни и от хора, страдащи от язви, колити и възпаления на червата и апендикса.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати