Шоколадът може да разруши щитовидната жлеза и да увреди мозъка

Шоколадът може да разруши щитовидната жлеза и да увреди мозъка

Като че ли в последните години почти всяка наша любима храна се оказа опасна за нашето здраве. При това не само ако прекаляваме с нея, а по принцип. За съжаление, това твърдение не е далеч от истината. Виновник за превръщането на кулинарните изкушения в опасни за здравето са ГМО продуктите, които се влагат при производството на храните.

Подобна е ситуацията и при шоколадите. Макар и на хартия те да са полезни в много отношения за нашето здраве, на практика заради опасния соев лецитин (Е322) шоколадите имат изключително опасно влияние върху главния ни мозък и щитовидната железа.

Соевият лецитин е на практика остатъчен продукт при производството на соево масло и брашно. В световен мащаб 85 процента от произвежданата соя е ГМО продукт. Соята е бедна на протеин, а поради вредните съставки в неестествения продукт се потиска усвояването на белтъчините. Така честата консумация на ГМО соята води до дефицит на белтъчини в организма.

Това от своя страна води до неспособност на тялото ни да усвоява и аминокиселини – изключително необходими за функционирането на главния мозък. Изследвания на учени от Хавайския университет са установили, че съдържащите се в соевия лецитин изофлавони буквално рушат щитовидната железа.

Шоколад

Това според експертите е и причината за все по-честите сред подрастващите автоимунни заболявания, като колагеноза и нефрит. Проучванията по категоричен начин са доказали, че децата, които са хранени като малки със соево мляко, най-често развиват диабет, дори и да няма подобни случаи в семействата им.

Британският департамент по здравеопазване предупреждава, че изофлавоните в соята са опасни за децата и бременните жени. Американски и английски учени окончателно установиха, че изофлавоните оказват антиестрогенно действие и влияят на менопаузата и пречат на организма да усвоява важни минерали като магнезий, кадмий, желязо и цинк.

Още по-страшна е констатацията на Хавайския университет, че соевият лецитин буквално изсушава главния мозък и води до слабоумие. Това се дължи на съдържащите се в него фитоeстрогени, които намаляват активността на мозъчната кора. Много страни вече забраниха консумацията на соев лецитин за деца и бременни.

Точно и по тези причини много експерти съветват да четем внимателно опаковките на шоколадите, които купуваме, и да избягваме такива продукти, които съдържат соев лецитин или Е322.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Вярно е че шоколада е вкусен ,но този соев лецетин вреди много Отдавна съм ограничила употребата му ,но понякога и аз прегрешавам защото изкушава
1
0
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
15.05.2016 10:17
Помага при кашлица.
1
0