Плодовете и зеленчуците, които пречистват черния дроб

Плодовете и зеленчуците, които пречистват черния дроб

Зеленолистни зеленчуци

Съществуват няколко храни, които успяват да подействат детоксикиращо на черния дроб, като успяват да доставят на организма полезни вещества, витамини и минерали. Успяват също така да изведат от организма всички вредни метаболити. Включвайки в дневното си меню тези храни, очистването на жлъчката и черния дроб поне веднъж годишно ни дава добро здраве и работа на органа.

Чесън

Чесънът способства за активиране на важни чернодробни ензими, които са важни за бързата преработка на вредните метаболити в организма.

Чесън

Грейпфрут

Друга полезна храна е грейпфрутът. Той съдържа високи дози витамин С и помага на естествената очистителна функция на черния дроб. Около 100 мл прясно изцеден сок от грейпфрут на ден засилва функцията на органа и също подпомага изхвърлянето на вредните вещества от него.

Грейпфрут

Репички и моркови

Другите полезни за черния дроб храни са репичките и морковите - те са богати на витамин Е. Той пък е важен антиоксидант, които подпомага функциите на черния дроб.

Салата от моркови

Зеленолистни зеленчуци

Листните зеленчуци също спомагат. Те са едни от най-мощните средства за очистване на черния дроб. Консумират се сурови, обработени или под формата на сок за пиене, богати са на хлорофил. А пролетта е идеалното време за такова прочистване - на пазара има изобилие от зелени листни зеленчуци като спанак, зелена салата, лапад, магданоз и синапени листа. Възползвайте се от тях, а те ще донесат на организма ви благоприятен ефект и ще се преборят с токсините.

Ябълки и авокадо

ябълка и авокадо

От плодовете може да изберете ябълките и авокадото. Авокадото има свойството да подпомага синтеза на глутатион и е ключов за елиминирането на токсични метаболити.

Други храни за прочистване на черния дорб са лимоните или лайм, пълнозърнести храни, зехтин, орехи и куркума.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати