Направете невероятна декорация от ядливи цветя!

Декорация с рози

В природата има голямо изобилие на цветя. Те са не само красиви и ароматни, но някой от видовете са и ядливи. Всички знаят, че розите имат не само силен аромат, но са и вкусни. Хапват се листенцата на цветовете им. С тях може да се украсят торти, сладкиши, конфитюри, кремчета и други.

Ако се прибавят в приготвянето на птиче месо, фазан или пъдпъдък, вкусът става още по-богат и наситен.

Не по-малко вкусен е невенът. Ядливи са листата му. На вкус са пикантни и се ползват като евтин вариант на скъпия шафран. Ако се добавя в ястие с ориз, ще се оцвети в оранжево.

Друго ядливо растение е слънчогледът. Ядем семките и листата му. Той също като невена може да замества шафрана. Задушени в масло, млади пъпки от слънчоглед имат вкус на печени ябълки.

Ядливи цветя

Следваща по ядливос е теменужката. Тези красиви цветя са много деликатни с аромата си. Ядливи са както горските, така и градинските теменужки. Използват се като декорация на торти, сладкиши, десерти и напитки. Ако са захаросани, стават чудесна украса за сватбени торти.

Ето как може да си приготвите захаросани цветя за украса. Избират се красиви теменужки. Разбива се един белтък в купа. В плитка чиния се сипва захар на кристали. С четка леко се намазва с белтък вътрешната страна на цветето, а после и външната. Внимателно се поръсва със кристална захар, да полепне.

Работи се внимателно, защото цветето е нежно. Хваща се за дръжката и леко се изтупва да падне излишната захар. Поставя се върху хартия, за да съхне. Трябва ви много търпение, за да се получи. След 2-3 дни са готови за употреба.

Захаросани теменужки

Ядливите цветя са красиви, но могат да са и опасни. Не яжте цветята от цветарски магазини, те са обработени с химикали и са опасни за вашето здраве. Правете декорация само с тези цветя, за които знаете, че не могат да ви навредят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
За декорация съм употребявала само теменужки и листенца от рози За други не смея ,а има толкова красиви цветове Десерта поднесен с цветя е разкошен !
0
0
Веселина Константинова
Чела съм доста неща за ядливите цветя. Ползвала съм виолетки, листенца от роза. Но в Метро попаднах на ядлив тагетес и много се озадачих, защото зная, че мирише доста силно и отблъсква буболечките. Не посмях да си купя, защото не знаех къде да го използвам, а се притеснявам и от миризмата му!
1
0