Чаят през вековете
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чаят през вековете

Чаят през вековете

Деси МариноваДеси Маринова
Готвач
298526807
Английски чай
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Чаят е една от най-старите напитки, познати на човека. Неговата история датира от хилядолетия за китайците, а при нас европейците -едва от няколко века. Чаят присъства на трапезите на хора от различни народности и възраст. Той е не само средство за утоляване на жаждата и ободряване, но най-вече е природно лекарство, използвано през вековете и в съвремието ни.

Традициите, свързани с пиенето на чай, са запазени и до днес в домовете на английските благородници, които не пропускат да се насладят на чаша ароматен чай точно в 17.00 часа, поднесен с пресни сладки. А китайците, освен че се наслаждават на вкуса и аромата на чая, използват чаените листа, за да гадаят и предсказват човешките съдби.

В Япония пиенето на чай е било цяла церемония, чиято цел била човек да отпусне съзнанието си и да усети хармонията си с природата и целия заобикалящ свят. В началото са го изпълнявали само мъжете - самураи, които с пиенето му казвали, че не мислят за война.

Едва по-късно чаеният ритуал бил изпълняван от цялото семейство, дори станал толкова важна част от семейния уют, че всяка японка още от малка била обучавана в тънкостите при приготвянето на чай.

В днешно време никой не отделя толкова време на тази напитка, която си купуваме и от автомати и пием в пластмасови чашки, но преди векове чаят е бил свързан с домашния уют и хармонията.

Благодарение на тези традиции се развиват и усъвършенстват и занаятите, свързани с изработването на красиви чайници, чинийки, чашки, лъжички и всякакви предмети от заобикалящия ни бит, свързани с пиенето и приготвянето на чай.

Чай

Отделно се разнообразяват и вкусовете на чая чрез многото и различни добавки към него: мед, лимон, мляко, сметана, ром или коняк. Разнообразява се и начинът за поднасянето на чай, дали да бъде насипен, пресован на плочка или пък пакетиран с филтрова хартия или разтворим.

Чаят е не само вкусна, но и лечебна напитка. Той има стимулиращото действие, което е свързано със съдържанието му на кофеин. Освен това той съдържа таин, етерични масла, алкалоиди и много витамини, а чаените листенца съдържат естествени антиоксиданти.

Чаят е универсална напитка, той може да ни сгрее, ако ни е студено, но може и да ни предпази от настинка, да ни тонизира, ако сме уморени, или просто да подслади живота ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати