Копривата е билка, широко известна със своите ползи за лечение на много заболявания в продължение на векове. Причинява сърбеж при събирането ѝ това я прави трудна за събиране. Изгарянето с коприва може да продължи до 12 часа, преди да отшуми.
Освен че се използва в кухнята, може да се използва в текстилната промишленост. В кухнята копривата се използва като храна и чай. Чаят от коприва има много предимства.
Първо и преди всичко, има антимикробно действие. Почиства организма, използва се като тоник. Копривата съживява косата. Също така се използва срещу пърхот. Осигурява витамини B и C на тялото. Полезна при астма и респираторни заболявания като бронхит.
Пациенти, страдащи от анемия, трябва да консумират чай от коприва. Хора с диабет и подагра могат да хапват често ястия с коприва. Помага на кожата да се отърве от пъпките.
С помощта на коприва ще кажете сбогом на раните по тялото ви и луничките. От полза е за стомашни заболявания като язва.
Копривата действа противораково и превантивно най-вече срещу рак на простатата. Тя предотвратява ревматизъм. Чай от коприва се използва главно за лечение на диария, хемороиди и лечение на екзема. Той регулира циркулацията на кръвта. Копривата е полезна за хора с проблеми с уринирането.
Коприва не трябва да се използва при пациенти с оток. В такива случаи може да доведе до сърдечна или бъбречна болест. Не се препоръчва за бременни. Количеството чай от коприва не бива да се предозира.
Коментари