Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ястия с коприва

Ястия с коприва

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Коприва

Копривата е много полезна за организма и съдържа ценни вещества. Листата на копривата съдържат голямо количество витамини, особено С, К, А, Е, В, минерални соли и органични киселини.

Салата от коприва

Продукти: 300 грама листа от млада коприва, 3 домата, по 1 връзка магданоз, копър и зелен лук, 3 яйца, черен пипер и сол на вкус, майонеза.

Измийте копривата и я попарете с гореща вода. Отцедете, подсушете и я нарежете. Останалата зеленина също измийте и нарежете. Доматите нарежете на парчета. Сварете яйцата и после ги нарежете. Смесете всичко и посолете, добавете пипер и майонеза и разбъркайте добре.

Супа с коприва и гъби

Необходими продукти: 300 грама гъби, 1 средна глава лук, 3 картофа, 4 шепи млада коприва, разтопено масло за запържването, 1.5 литра вода, 1 сурово яйце, млян черен пипер и сол на вкус, сметана, пресен копър.

Измийте гъбите и ги нарежете на шайби. Почистете лука и го нарежете на ситно. Запържете гъбите и лука в маслото, добавете сол и пипер.

Почистените картофи нарежете на кубчета и пуснете в тенджера с вряща вода. Добавете запържените гъби и лук и варете 20 минути.

Супа с коприва

Измийте копривата и я попарете с гореща вода. Нарежете я и добавете към врящата супа. Варете още 15 минути. Преди да свалите супата от огъня, добавете на тънка струя разбитото яйце и разбъркайте.

Когато налеете супата в чинии, добавете сметана и поръсете с копър. Към супата е много подходящо да сервирате крутони от бял хляб.

Картофени кюфтета с коприва

Продукти: 1 килограм варени картофи, 500 грама листа от коприва, 2 глави лук, 2 яйца, 4 супени лъжици брашно, галета, мазнина, сол. За поливане: масло или сметана.

Нарежете на дребно лука и го запържете в мазнината. Измийте копривата и я попарете с гореща вода и ги задръжте за 5 минути в затворен съд. Изцедете копривата и я нарежете.

Сварените картофи намачкайте и добавете към тях разбитите яйца, лука, копривата, брашното и сол на вкус. От сместа оформете кюфтета, добре ги оваляйте в галетата и запържете в сгорещена мазнина. Сервирайте, заляти с масло или сметана.

Пай с извара, шунка и коприва

Продукти: 1, 5 чаши брашно, 125 грама пакетче масло, 300 грама извара, 1 шепа листа от коприва, 100 грама шунка, 2 яйца, 100 грама настърган кашкавал, олио, сол.

Маслото нарежете в брашното, докато стане тесто на трохи. Нарежете копривата, попарете я с гореща вода и я смесете с изварата.

Прибавете нарязаната на дребно шунка и яйцата. Разбъркайте всичко. Половината от тестото разстелете на дъното на намаслена тава или форма за пай.

Разпределете половината настърган кашкавал и отгоре – копривената смес. Поръсете с другата половина кашкавал и захлупепе с останалото тесто. Печете в затоплена фурна 1 час на средна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest