Любопитната история на кроасана

Кроасан
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Кроасанът е вид кифла, направена от многолистно тесто, чиято форма наподобява полумесец. Кроасанът е типичен за френската кухня, той е един от символите на кулинарията и на Франция, поднася се с кафе или чай, за закуска или следобедно похапване. Интересен е фактът, че всъщност кроасанът за първи път се появява във Виена.

Едва в последствие французите изменят рецептата, като прибавят масло между пластовете и допълнително втасване, с което превръщат апетитната кифличка в своя емблема. Появата на кроасанът се свързва с обсадата на Виена от турците през 1683 година.

Любопитната история на кроасана

Пекари, които работили до късно през нощта, чули турската войска, която се готвела да нападне града, използвайки подземни тунели. Пекарите предупредили местната войска и по този начин спомогнали за опазването на града, а в чест на победата, те започнали да приготвят кифли с формата на полумесец. Формата била символична, заради полумесеца на турското знаме.

Според друга легенда, отново свързана с турската обсада на Виена, когато турската армия се оттегля, оставя след себе си над 500 чувала с кафе. Кметът на града решил да награди тези, които са помогнали за прогонването на турците.

Любопитната история на кроасана

Сред тези хора се откроил Георг Франц Колшицки, който бил с полски произход и успял да доведе на помощ на виенчани полския крал. За награда той получил чувалите с кафени зърна. Той бил хлебар по занаят и скоро започнал да предлага кифлички във формата на полумесец, в чест на победата, заедно с чаша ароматно кафе. Той се смята за родоначалник на виенските кафетерии.

Любопитната история на кроасана

Съществува и легенда как кифличките се пренасят от Виена до Париж. Според нея кроасанът бил популяризиран във Франция от австрийската херцогиня Мария Антоанета, която става съпруга на крал Луи ХVІ.

Тя много обичала тези тестени изделия и накарала кралските пекари да и ги приготвят. Тя описала направата им, а френските пекари следвали нейните указания и така приготвили първия кроасан през далечната 1770 г. С времето френските пекари усъвършенстват рецептата и започват да използват многолистно тесто.

Вкусен кроасан

Кроасанът навлиза масово в световната кулинария и днес той се среща навсякъде. Приготвя се по различен начин, добавят му се различни пълнежи, тунква се в шоколад, залива се с топинг, но формата му остава непроменена и до ден днешен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
26.06.2016 09:55
Vive le croissant!
0
0