Не се отказвайте от мазнините! Вижте защо

мазнини

Мазнините са ценна основна съставка на храната на човека. От хранителните вещества и продуктите, които употребяваме, те са най-концентрираната храна. Всеки грам мазнини при изгарянето си дава 9.3 калории.

Мазнините подобряват вкуса на храната, повишават усвояемостта ѝ. Приети в малки количества, те веднага се изразходват, но в по-големи количества се отлагат в тъканите и образуват резервни депа.

Мазнините биват от животински и растителен произход. Мазнини от животински произход са кравето масло, сланината, лойта, а от растителен произход - растителните масла и маргаринът.

Животинските мазнини съдържат мастноразтворими витамини - А, D, Е и др., отличават се с добри вкусови качества и лесно се усвояват. Растителните мазнини нямат витаминните функции на млечните мазнини, но са с добра усвояемост и се понасят добре от възрастните хора, като ги предпазват от развитието на атеросклероза.

Масло

Те имат значение за кръвосъсирването и не съдържат холестерол. Обогатяването на растителните мазнини с витамините А и D повишава тяхната хранителност. При готвенето на ястия мазнините подпомагат извличането на витамините (които се разтварят в мазнини) от растителните храни.

Възрастният човек трябва да приема с храната около 65-70 г мазнини, като най-малко половината от тях трябва да са от животински произход.

Приемани в разумни норми и вид, мазнините са от полза за организма.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати